Afbeelding
Lex van Lieshout ANP

Dit is het vermogen van een gemiddeld Baarns huishouden

18 november 2019 om 08:53 Wonen

BAARN Het doorsnee vermogen in Nederland is voor de vijfde jaar op rij toegenomen. Dit komt vooral doordat woningen in waarde blijven stijgen. In 2018 beschikte de helft van alle huishoudens over een vermogen groter dan (het landelijke gemiddelde) 38,4 duizend euro. Dat is tienduizend euro meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS. Het gemiddelde vermogen van een Baarns huishouden komt flink hoger uit; op 94,5 duizend euro. Exclusief de eigen woning is het landelijk gemiddelde eigen vermogen 14,6 duizend euro.

Ieder jaar berekent het statistiekbureau het doorsnee vermogen van de krap 7,7 miljoen Nederlandse huishoudens. Het vermogen bestaat uit bezittingen zoals bank- en spaartegoeden en geld dat in een eigen woning, of onderneming zit. Daar worden eventuele schulden vanaf getrokken. 

Huishoudens in het rijke Bloemendaal en Laren bezitten het grootste vermogen in Nederland. Dit zijn de enige gemeenten met een doorsnee vermogen van boven de drie ton. Ook veel plaatsen in Noord-Brabant zijn relatief vermogend. Dit komt doordat hier naar verhouding veel ouderen wonen, die gedurende hun leven de tijd hebben gehad om een vermogen op te bouwen.

GROTE STEDEN In de grotere steden is het doorsnee vermogen juist aan de lage kant. Hier wonen meer jongeren, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en personen die een uitkering ontvangen. Deze groepen hebben doorgaans minder vermogen.

STIJGING In bijna alle gemeenten nam het vermogen toe tussen 2017 en 2018. Alleen in Bernheze, Steenbergen en op Schiermonnikoog en Vlieland is een daling te zien. In Almere en Lelystad nam het vermogen relatief gezien het sterkst toe: in beide gemeenten zagen huishoudens hun vermogen meer dan verdubbelen tussen 2017 en 2018.

(Artikel gaat verder onder de interactieve afbeelding).

 

De vermogensongelijkheid is net als in voorgaande jaren kleiner geworden, meldt het CBS. Ook dit hangt sterk samen met de aantrekkende huizenmarkt. Tijdens de economische crisis daalden de huizenprijzen en hierdoor werden vooral huizenbezitters met een laag- of middeninkomen extra getroffen. De woningwaarde maakt namelijk een aanzienlijk deel uit van hun vermogen, terwijl rijkere huizenbezitters vaak ook ander vermogen hebben. Nu de woningwaarde stijgt, gaan minder vermogende huizenbezitters er dus in verhouding meer op vooruit.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie