De mythe van het lerarentekort

13 oktober 2019 om 15:17 Onderwijs Deel je nieuws

We worden wijsgemaakt dat er een lerarentekort is. De proef op de som leert, dat het lerarencorps zelf en de hele recruitment industrie die hier deel van uitmaakt, zelf het tekort in stand houdt. Waar gaat dit over?

U bent academisch geschoold, u bent vloeiend Duitstalig en erkend vertaler of u hebt jarenlang als scheikundige in de industrie gewerkt. En u wilt wel een paar jaar voor de klas staan om onderwijs wereld een handje te helpen. U hebt natuurlijk geen onderwijsakte, en kunt hoopvol als "zij-instromer" aan de slag. De school heeft heeft hier de regie en regelt alles met de leraar in spe en kan direkt met u een contract tekenen. Althans zo ziet de theorie eruit. In de praktijk loopt u tegen een betonnen wand aan. 

U hebt alleen een kansje op succes als u zonder enig contract op zak, in uw eentje zich hebt aangemeld voor de lerarenopleiding van 2 jaren, nog zonder enig concreet perspectief. De praktijk leert, dat anders geen enkele school met u in gesprek wil. Wat is dit? Dit is de typische reaktie van een conservatieve beroepsgroep die zichzelf wil beschermen tegen buitenstaanders. Immers een zij-instromer is iemand die GEEN lerarenopleiding heeft gedaan en ook niet hoeft te doen!

De recruitment industrie voor leraren handelt op dezelfde manier. "u kunt bij ons in dienst als u de lerarenopleiding volgt". Dit beste mensen is niet de bedoeling.

Kijkt u eens op de website www.meesterbaan.nl. Hier ziet u, dat voor alle vakken waar nood aan de man is, doodleuk per definitie 1e graads en 2e graads onderwijsaktes gevraagd worden. Zelden ziet u, dat de vakature openstaat voor zij-instromers. 

De zij-instromer is bedoelt als een flexibele regeling om mensen met kennis van het vak voor de klas te zetten. Zonder voorwaarden. 

Nee, onderwijsland. Mij maakt u niks wijs. Het is aan u zelf te wijten, dat zogenaamd "een lerarentekort is". Deze nood was er niet geweest, als u zelf wilt veranderen. En dit wilt u niet. Uw meelijwekkende gekrijs in de samenleving, hier lach ik om. 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie