Impressie van het plan van Johan Zijtveld.
Impressie van het plan van Johan Zijtveld. TenBrasWestinga

Theaterplan is onhaalbaar

25 september 2019 om 12:55 Politiek

BAARN Niet een paar aanmerkingen, maar een massief nee tegen het plan voor een cultuurcentrum. In negen bladzijden schets het college van burgemeester en wethouders waarom nieuwbouw van een theater niet mogelijk is.

Eugene Leenders

Het begint beleefd met een compliment voor projectontwikkelaar Johan Zijtveld. Voor zijn grote inspanning de afgelopen twee maanden. Ook heeft hij zich keurig gehouden aan het programma van eisen.

Vervolgens worden op alle punten grote zorgen geuit. Qua tijdsplanning, qua kosten, qua parkeren, qua exploitatiemogelijkheden en qua bouw van een woonwijk. Zijtveld heeft nog een aanvullende berekening gestuurd, wanneer niet hij maar de gemeente het project uitvoert. In beide gevallen zegt het college het geld er niet voor te hebben. Wil de gemeenteraad toch doorzetten, dan moet de belasting omhoog of moet er ergens geld weg worden gehaald (bezuinigd).

POLL Zeventig procent van de deelnemers aan de poll van de Baarnsche Courant vindt de plannen een verrijking voor de dorpskern. Dertig procent vindt het initiatief niet realistisch. Tot die 30 procent behoort Baarnaar A. van Veen die het plan op de voet volgt. Van Veen: ,,Onhaalbaar. Een theater levert echt niet meer winkelend publiek op. Parkeren is moeilijk, maar belangrijker: het dorp is te klein voor een volwassen theater. Werk nu gewoon samen met Eemnes en Soest bouw iets op de plek waar nu het wellnesscentrum is gepland. Dichtbij de snelweg. Daar kun je echt iets neerzetten."

Anderen vinden een verhoging van de OZB met 23 tot 36 euro geen probleem en vinden dat de dorpskern op deze manier uitstekend versterkt kan worden. Uit de cijferbrij wordt duidelijk dat de gemeente jaarlijks 430.500 euro betaalt voor de Speeldoos en 420.000 euro voor de bibliotheek. Dat is voornamelijk voor de exploitatie. In dat bedrag zit 70.000 euro huur voor het theater en 85.000 euro voor de bieb.

Volgens verantwoordelijk wethouder Theo Stroo kan jaarlijks maximaal 172.500 euro worden vrijgemaakt voor een nieuwbouwplan. Het is niet alleen het geld. De gemeente zegt dat de grond aan de Rembrandtlaan nooit 'geruild' kan worden met de projectontwikkelaar. Daar voorzien de procedures niet in. Qua parkeren is het maar de vraag of er genoeg plek is in de omgeving. Het college zet vraagtekens bij de stedenbouwkundige inpassing en vindt het theater hoog. Het plan voor een woonhofje aan de Rembrandtlaan moet bijgesteld worden. Zo zijn er geen voortuinen en vreest de gemeente voor hittestress en zijn de achtertuinen niet diep genoeg. Het tijdsplan lijkt niet realistisch gelet op alle procedures die doorlopen moeten worden. Net deze week is de begroting voor 2020 met een doorkijkje naar de komende jaren gepresenteerd, De kosten voor (jeugd)zorg en afvalverwijdering blijven stijgen. Baarn heeft al een relatief hoge lastendruk en die wil het college niet laten stijgen voor een nieuw theater.

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie