Baarnsche Courant - Speelhuisje Soestdijk tijdelijk te bezichtigen
Logo baarnschecourant.nl
De laatste hand wordt gelegd aan het speelhuisje in de Paleistuin.
De laatste hand wordt gelegd aan het speelhuisje in de Paleistuin. (Foto: Mingo van der Stoep )

Speelhuisje Soestdijk tijdelijk te bezichtigen

BAARN - Het speelhuis voor de prinsesjes in de tuin van Paleis Soestdijk is vanaf morgen voor het eerst in de geschiedenis toegankelijk voor het publiek. In lijn met de ambitie van de nieuwe eigenaar om paleis en tuin zoveel mogelijk open te stellen voor het publiek, is besloten om in de voorjaarsvakantie het huisje op te nemen in een rondleiding. De wandeling voert over het sportpark in de paleistuin, waarbij ook langs het zogenoemde sportpaviljoen wordt gelopen.

Het complex ligt verscholen in de bossen op tien minuten lopen van het paleis. Het paviljoen werd in 1937 door de Nederlandse jeugd geschonken aan prinses Juliana en prins Bernard ter gelegenheid van hun verloving.

Twee jaar later werd het naastgelegen speelhuisje gedoneerd door de bevolking van de Nederlands West-Indische eilanden bij de geboorte van prinses Beatrix.

Het huis werd later Ixenita gedoopt, naar de namen van de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina. De gebouwen, ontworpen door architect J. de Bie Leuveling Tjeenk, zijn rijksmonumenten.

Het sportpaviljoen en speelhuisje liggen in een deel van de paleistuin dat normaal gesproken gesloten is voor het publiek. Een tennisbaan, zwembad en sportveld waren voorheen onderdeel van dit 'sportpark' dat sinds 2004 niet meer in gebruik is. Desondanks geeft het een fraai tijdsbeeld van de situatie vroeger.

Rondleidingen vinden tot 4 maart dagelijks plaats met uitzondering van maandag 26 februari. Om 11.30 uur, 12.45 uur en 14.00 uur kunnen steeds maximaal 25 mensen een kijkje nemen. Reserveren kan vooraf via de website en via de reguliere ticketverkoop.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

De weekmarkt moet worden gemoderniseerdReageren!