Baarnsche Courant - Baarnaars verdachten in mensenhandelzaak
Logo baarnschecourant.nl

Baarnaars verdachten in mensenhandelzaak

BAARN - Werkten de twee Marokkaanse vrouwen onder dwang als prostituee, of liegen ze daarover om een verblijfsvergunning te krijgen? Dat lijkt de vraag in een Baarnse mensenhandelzaak. In de zaak zitten twee Baarnaars van 25 en 26 jaar oud vast. Justitie moet nog beslissen over de vervolging van twee andere verdachten uit Baarn, zo bleek dinsdag tijdens een eerste pro forma-zitting bij de Utrechtse rechtbank.

De politie hield de Baarnaars eind augustus aan, maar de zaak kwam aan het rollen toen de politie eind vorig jaar na een melding twee illegale vrouwen uit Marokko aantrof in een woning in Baarn. Zij verklaarden dat ze onder dwang in de prostitutie moesten werken. Volgens een van de vrouwen dreigden de verdachten dat anders naakt- en seksfilmpjes van haar op het internet zouden worden gezet. Ook zou er met een taser zijn gedreigd.

Volgens de officier van justitie ging het om 'kwetsbare vrouwen' die geen woord Nederlands spraken en geen identiteitspapieren hadden, maar volgens de twee Baarnaars en hun raadslieden was van uitbuiting geen sprake. De vrouwen zouden al in Marokko in de prostitutie hebben gewerkt en dat ook hier vrijwillig hebben gedaan. De mannen zouden slechts hebben geholpen bij het regelen van klanten.

De raadslieden benadrukten dat de vrouwen op een gegeven moment zelf op eigen initiatief in Amsterdam waren gaan werken, maar dat ze na twee maanden weer contact met de Baarnaars hadden opgenomen omdat het ze in Amsterdam niet beviel. "Het zijn hele mondige dames", aldus de advocaten. Volgens hen hebben de vrouwen ook een belang om te liegen omdat ze als slachtoffers van mensenhandel in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

De officier van justitie hoopt de zaak in april inhoudelijk te kunnen behandelen, maar ze hield wel een 'voorzichtige slag om de arm'. Justitie laat de versleutelde telefoons van de verdachten kraken en dat kan nieuwe informatie opleveren voor meer onderzoek, aldus de aanklaagster. Ze moet bovendien nog beslissen over de vervolging van twee andere verdachten uit Baarn. Die hadden volgens haar ook 'een behoorlijke grote rol' in de uitbuitingszaak gespeeld.

De advocaten van de Baarnaars denken dat een inhoudelijke behandeling nog lang op zich zal laten wachten. Ze willen nog meerdere getuigen horen, waaronder de twee Marokkaanse vrouwen. De raadslieden vonden dat de verdachten uit voorarrest moesten worden vrijgelaten, maar dat wees de rechtbank af. Volgens de rechters waren er nog 'ernstige bezwaren en gronden' om de mannen vast te houden. De strafzaak gaat op 20 februari verder met een volgende pro forma-zitting.

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

De weekmarkt moet worden gemoderniseerdReageren!