Baarnsche Courant - Kinderkunst expositie BSO de Kleine Stad
Logo baarnschecourant.nl
Foto: Nora Karten

Kinderkunst expositie BSO de Kleine Stad

BAARN - Op de Buitenschoolse Opvang (BSO) de Kleine Stad komen dagelijks kinderen van alle basisscholen uit Baarn na schooltijd naar de locatie aan de Maatkampweg. Tien oranje elektrische Stints kruisen dagelijks vele fietspaden en wegen over om alle kinderen bij onze BSO vestigingen te brengen.

Na het drinken en fruit eten op hun vaste groep, waaien de kinderen uit door het gebouw en kiezen om beurten of ze naar het atelier willen ofwel naar de Circuskamer waar ze kennismaken met toneel, dans, muziek, acrobatiek of vrij spel. Op sommige dagen zijn er lessen en workshops zoals zwemmen, sporten, paardrijden en zelfs Spelenderwijs Engels. Op de stamgroepen zelf komen de kinderen vaak tot samenspel door bordspelletjes, bouwmaterialen, alle mogelijke speelhoeken met ruimte om te fantaseren en rollenspel te spelen. De oudere kinderen maken soms huiswerk, bakken, kletsen, fröbelen of spelen veel buiten in de grote tuin rondom de Kleine Stad.

Expositie

De kinderen die naar het schilderatelier komen mogen aangeven wat ze willen doen. Door de jaren heen zijn voor dit heerlijke atelier veel materialen aangeschaft. Er wordt gewerkt met speksteen, linoleum, gutsmesjes, inktrollers, inkt, zwanenveren, typemachines, afwrijfletters, sjablonen, stickers, stofjes, klei, kralen, overtrekpapier, alle soorten boeken, stiften, kleurpotloden, vetkrijt, passers, linialen, papier, karton, wol(vilten) frutsels in alle soorten en natuurlijk verf! In een tweede atelier zijn tientallen kisten met 'gebruiksmaterialen' (denk aan bijv. oude diaraampjes, cd hoesjes, sieraden, kurk, sleutels, noem maar op).

In het atelier ondersteunen we de kinderen zonder al te veel te willen sturen. Zij maken iets totdat het mooi is en hebben geen ander nodig om dat zeker te weten. Kinderen zijn niet bang om fouten te maken. Als kinderen aan het tekenen zijn leren ze om te kijken, te experimenteren en capaciteiten te ontwikkelen. Je leert ze te vertrouwen op hun creativiteit. Veel kinderen vinden kunst leuk, in het atelier komen ze op nieuwe ideeën, werken ieder op hun eigen manier aan allerlei werkjes en zo kunnen ze ook veel van elkaar leren. Kinderen kunnen zo intens verwonderd zijn over wat ze zien en maken. Ze ontdekken overal iets bijzonders in, of het nu een tennisbal, houten lepel of kleerhanger is, het maakt niet uit.

Enige tijd geleden is door ons kinderkunst geëxposeerd in de Bibliotheek van Baarn. Gewoon om te laten zien hoe fijn het is om je kunsten te delen met anderen. De kinderen waren trots en vonden dit enorm interessant! Speciaal iets schilderen op een ECHT schilderdoek!

Exposeren in Theater de Speeldoos is onze tweede uitdaging; De opdacht aan de kinderen is simpel geweest: maak een schilderij en probeer iets te schilderen wat je zelf graag doet. Een kind opperde: TV kijken en begon direct met het schilderen van de huiskamer met een tv, voorzien van alle tv-zenders en zichzelf op de rug gezien als kijker. Voor jonge kinderen leek deze opdracht lastig. Er zijn schilderijen ontstaan vanuit het kind zelf. Het thema is daarom losgelaten.

Picasso zei dat alle kinderen worden geboren als artiest

Bezoektijden expositie

De expositie is van 5 december 2017 tot 7 januari 2018 te zien in de gangen van het theater tijdens de openingstijden: op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur, in de avond en in het weekend tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten. Tijdens de kerstvakantie gelden beperkte openingstijden (uisluitend geopend tijdens voorstellingen). Adres: Rembrandtlaan 35 in Baarn.

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

De weekmarkt moet worden gemoderniseerdReageren!