Baarnsche Courant - Lezing met historicus Fik Meijer
Logo baarnschecourant.nl
Foto: Erik van 't Woud

Lezing met historicus Fik Meijer

BAARN - Boekhandel Den Boer houdt woensdagavond 29 november een lezing met historicus Fik Meijer.

Waarom is er nog geen boek over een van de beroemdste wegen ter wereld? Sinds 191 voor Christus kunnen reizigers zonder onderbrekingen de bijna 550 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Eerst deden alleen soldaten dat, later volgden leden van officiële delegaties, en heel veel handelaren, toeristen en pelgrims. Reisverslagen zijn er bijna niet. Er is een uitzondering: een satire van de dichter Horatius. In 37 voor Christus reisde hij over de Via Appia voor een diplomatieke missie.
Fik Meijer volgt nu zijn spoor. Zijn nieuwste boek gaat over wagens en herbergen, kaarten en mijlstenen en over beroemde schrijvers en schilders die over de Via Appia hebben gelopen. Daarnaast vertelt Meijer over de moord op de radicale volkstribuun Clodius, het levenseinde van Cicero, de slachting van de mannen van slavenleider Spartacus en de gevolgen van de Slag bij Cannae. En over de inspanningen van verschillende keizers om de weg in goede staat te houden. Door de kaarten en talrijke kleurenfoto's van de belangrijkste bezienswaardigheden komt de Via Appia ook visueel tot leven.

Fik Meijer

Fik Meijer (1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1973 promoveerde op een proefschrift getiteld Catilina. Een studie naar de sociaal-economische en politieke achtergronden van de Catilinarische samenzwering. Na twaalf jaar als leraar werkzaam te zijn geweest in het voortgezet onderwijs en het hbo maakte hij in 1980 de overstap naar de Universiteit van Amsterdam. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat.
De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus, Macht zonder grenzen, De Middellandse zee, Twee steden en Jezus. Al deze boeken werden positief ontvangen en beleefden vele herdrukken. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs, de onderscheiding voor een classicus die op voortreffelijke wijze de oudheid onder de aandacht van een groot publiek heeft gebracht. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits, Engels, Italiaans, Zweeds, Tsjechisch, Turks, Hongaars, Fins en Chinees.

De lezing met beeld vindt plaats in Het Witte Kerkje, Kampstraat 8 te Baarn. Aanvang 20.15 uur Toegang €10,-. Reserveren via Boekhandel Den Boer 035- 5426851 of boekhandel@denboer.nl.

Fotobijschrift: Fik Meijer. (Foto: Erik van 't Woud)

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Goed dat de raad zich verzet tegen vervangen winkelruimte door woonruimte in de BrinkstraatReageren!