Baarnsche Courant - Pieter van de Graaf komt met Baarns Kleurboek voor jong en oud
Logo baarnschecourant.nl
Foto: Christine Schut

Pieter van de Graaf komt met Baarns Kleurboek voor jong en oud

BAARN - "Ik liep al langer met het idee rond en besloot dat ik het moest gaan uitvoeren." Baarnaar Pieter van de Graaf komt met het eerste Baarns Kleurboek. Burgemeester Mark Röell neemt maandag 13 november het eerste exemplaar in ontvangst.

Het kleurboek wordt uitgegeven door The Food Office, het bedrijf van Van de Graaf. Het kleurboek verschijnt ongeveer een jaar nadat Van de Graaf met zijn Baarnsche Brouwerij lokaal bier op de markt bracht. De Baarnsche Brouwerij is een dochter van The Food Office. "Die brouwerij loopt als een malle. We begonnen met zesduizend flesjes, daar lag ik toen wakker van. Inmiddels zijn dat er dertigduizend", lacht Van de Gaaf. "Ik heb geleerd dat Baarn een chauvinistisch dorpje, of eigenlijk stad, is. De mensen zijn er trots op. Als ze op visite gaan, nemen ze graag lokale producten, zoals mijn bier mee." Binnenkort kunnen Baarnaars die op visite gaan of een cadeautje zoeken voor de feestdagen, ook een lokaal kleurboek meenemen. Van de Graaf benadrukt dat het Baarns Kleurboek niets te maken heeft met de Baarnsche Brouwerij. "Het kleurboek is mijn persoonlijke initiatief, de brouwerij doe ik met een compagnon."

Niet nieuw

Volgens Van de Graaf is het idee van een kleurboek over een stad niet nieuw. Rotterdam en Groningen gingen Baarn voor. "Ik vond het erg leuk ook voor Baarn een dergelijk kleurboek te maken. Ik weet inmiddels dat als je in Baarn iets wil doen, je niet moet wachten op anderen, maar het zelf moet doen. Zo gezegd, zo gedaan", klinkt het eenvoudig. Pieter van de Graaf kwam in contact met een striptekenaar die hij twaalf platen van beeldbepalende gebouwen liet maken. Bij iedere tekening staat een beschrijving van het object. "Baarn heeft mooie gebouwen te kust en te keur. Ik heb gekeken naar monumenten. De Generaal, De Verfrissing en De Speeldoos hebben het kleurboek mede mogelijk gemaakt. Zij hebben sowieso een plekje gekregen in het boek."

Beeldbepalende gebouwen

Daarnaast kunnen Baarnaars Kasteel Groeneveld, Paleis Soestdijk, het station, de Pauluskerk, villa Rusthoek, de Wintertuin, de Naald, Kasteel De Hooge Vuursche, Kasteel Drakensteyn en het gemeentehuis tegenkomen. Gevraagd naar zijn favoriete tekening, antwoordt Van de Graaf: "Ik vind ze allemaal leuk. Het station en De Generaal vind ik extra leuk. Vooral vanwege de kabouters bij De Generaal. Ik heb de tekenaar gevraagd elke tekening een thema mee te geven. Een tekening van sec een gebouw vond ik wat saai. Er moet iets gebeuren wat bij het gebouw past. Zo is er bij Kasteel Groeneveld aandacht voor wandelende en picknickende mensen en is de Verfrissing gelinkt aan de Naald met wielrenners vanwege de organisatie van Hartje Baarn."

Het kleurboek voor jong en oud verschijnt in een oplage van 2.000 exemplaren en is vanaf donderdag 16 november verkrijgbaar bij Bakker Baarn, die ook de opmaak en druk voor zijn rekening neemt, Jumbo en Wim Hogeveen Mannen, alle in de Laanstraat. Het kleurboek kost € 5,50.

Tekst en foto: Christine Schut

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Goed dat de raad zich verzet tegen vervangen winkelruimte door woonruimte in de BrinkstraatReageren!