Baarnsche Courant - Bosgeheimen, op de grens
Logo baarnschecourant.nl
Foto: Roeland de Bruyn

Bosgeheimen, op de grens

BAARN - De westflank van de gemeente Baarn, Lage Vuursche, grenst niet alleen aan Hilversum maar ook aan de provincie Noord Holland. Met name over deze grens is veel te doen geweest. Dit leidde regelmatig tot grensconflicten.

Op een begeven moment was er zo vaak ruzie dat de Bisschop van Utrecht en de Graaf van Noord Holland grenspalen plaatsten. Deze stenen palen staan nog steeds langs de route die we gaan volgen. Gelijk bij de start treffen we al twee grenspalen. Aan weerszijden van Groot Kievietsdal maakt de grens een sprongetje. Als we de palen bekijken zien we verschillende wapens afgebeeld. Via de mooie bossen van het Goois natuurreservaat gaan we op zoek naar de Steen van Kasteel Drakensteyn. In het bos kwam ik tijdens een van mijn vele omzwervingen een markante steen tegen. Dit bleek een grenspaal te zijn van Drakensteyn.

Naast deze steen is een prachtig open beukenbos dat we oversteken op zoek naar het volgende punt. Over dit volgende bosgeheim 'De Wolfsdreuvik' gaan veel spannende verhalen. Het zou onder andere een heuvel zijn waar wolven woonden en 's nachts huilden naar de maan. Een ander hardnekkig verhaal is dat er een geheime gang zou lopen naar kasteel Drakensteyn. We gaan net als onze Baarnse voorvaderen over de grens via het prachtige Smithuyzer bos terug. En hopen onderweg geen boze Gooiers tegen komen onderweg.

De grensconflicten speelden rond 1350, aanvankelijk stonden er andere palen, een deel is vervangen door replica's en andere palen. Baarn, verkreeg rond 1391 stadsrechten, echter de rechten om ook een stadsmuur te bouwen kregen we niet. We mochten wel schuilen binnen de muren van Amersfoort als we de muur ook onderhielden.

Adriaan Voeten

(Foto: Roeland de Bruyn)

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Goed dat de raad zich verzet tegen vervangen winkelruimte door woonruimte in de BrinkstraatReageren!