Baarnsche Courant - Paleis Soestdijk open tijdens renovatie
Logo baarnschecourant.nl

Paleis Soestdijk open tijdens renovatie

BAARN - Paleis Soestdijk blijft open tijdens de jarenlange renovatie. Die toezegging deed de nieuwe eigenaar gisteravond tijdens een toelichting op de grootscheepse plannen aan de Baarnse gemeenteraad.

Maya Meijer Bergman benadrukte dat haar bedrijf Paleis Soestdijk nieuw leven zal inblazen maar met respect voor de gebouwen en de historie. Ook is ze niet uit op kortetermijngewin. Pas na vijftien jaar zal de exploitatie rendabel zijn.

Onlosmakelijk met de renovatie van het paleis, is de bouw van een woonwijk op het naastgelegen Marechausseeterrein. Dan gaat het niet om sociale woningbouw maar om enkele tientallen woningen en misschien enkele appartementen in de hogere prijsklasse.

Aan de buitenkant van het paleis gebeurt bijna niets. Alleen het zwembad dat aan de achterzijde in de jaren zestig is aangebouwd, wordt gesloopt. De kelder, waar nu allerlei kantoortjes zijn gehuisvest, wordt teruggebracht in de oude stijl. In de vorige eeuw was het een soort feestzaal waarin partijen werden gegeven.

Wanneer vergunningen op tijd worden afgegeven zou in 2019 met bouw- en verbouwactiviteiten gestart kunnen worden.

Inkomsten moeten naast de woningbouw komen uit tien exclusieve hotelkamers en de verhuur van ruimtes aan beeldbepalende organisaties en bedrijven die hun innovaties willen tonen. Voor tentoonstellingen of voorstellingen moet een kaartje worden gekocht. Prognoses gaan uit van 275.00 bezoekers, wat moet oplopen tot 450.000 bezoekers per jaar. Het nu afgesloten bos rondom het paleis zou weer opengesteld moeten worden.

Raadsleden riepen mevrouw Meijer op om actief naar een oplossing te zoeken voor scoutinggroep Merhula die aan de rand van de paleistuin een blokhut heeft.

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

De weekmarkt moet worden gemoderniseerdReageren!