Baarnsche Courant - Koetshuis Baarn open tijdens Monumentendag
Logo baarnschecourant.nl

Koetshuis Baarn open tijdens Monumentendag

BAARN - Kunsthuis Baarn nodigt iedereen uit om vandaag, zaterdag, naar het Koetshuis in de Pekingtuin te komen voor de Open Monumentendag 2017. De Open monumentendag zal om 10.00 uur geopend worden door wethouder Erwin Jansma. Het Kunsthuis heeft voor deze dag haar laatste tentoonstelling van dit jaar extra speciaal gemaakt.

Het Kunsthuis heeft de Oudheidskamer van Baarn gevraagd om het thema van de open monumentendag 'Boeren, burgers en buitenlui' van extra informatie te voorzien. Dit heeft de Oudheidskamer met een zeer mooie wandversiering gedaan. Een prachtige aanvulling op de kunstwerken van het Kunsthuis zelf. De tentoonstelling is een tocht door de tijd geworden.

Kunstenares Anne-Marie Mackor neemt bezoekers mee naar de Renaissance met haar mixed media portretten. Ruud Bijman laat in zijn schilderijen, op zijn geheel eigen wijze, Jeroen Bosch en Salvador Dali herleven. De klassieke oude figuurstukken komen in het mixed media werk van Katja Sobrino werkelijk tot leven, de ogen volgen aanwezigen overal. Met het poëtische werk van Nadine Rol kunnen geïnteresseerden zien, dat oude boeken niet stoffig zijn, maar heel levendig. Diverse stofjes hebben de kleine werkjes van Heleen Ferguson, maar zeker niet stoffig. Het zijn prachtige kleine wereldjes op zich.

Het abstracte textielwerk van Jessica van den Heuvel brengt iedereen weer naar het nu, maar Jessica maakt gebruik van de oude ambacht van het weven van stof waardoor er een krachtige combinatie van oud en nieuw ontstaat. Oud textielwerk is te zien op de schilderijen van Tineke de Boer. Zij heeft diverse figuren in Spakenburgse klederdracht geschilderd. Klederdracht is ook te zien in het knipwerk van Liesbeth Veldhuizen. Voor het eerst is van Liesbeth Velthuizen ook een groot ruimtelijk knipwerk te zien. Het werk van Ton Griffioen bekijkt alles met een nostalgische knipoog.

Leida Wagenaar en Hanke Leerink nemen bezoekers weer mee terug in de tijd, met werken van keramiek, één van de oudste ambachten die er bestaat. Leida laat prachtig geglazuurde huisjes zien. Terwijl Hanke de schoonheid van eenvoud laat zien. Van de eenvoud naar de drukte met het werk van Albert van der Heide. Hij neemt aanwezigen mee naar het theater in de jaren twintig. Bezoekers kunnen bijna het gelach en de glazen horen rinkelen. Sylvain van Staveren laat de tijd juist even vergeten, in zijn eigen kleurrijke abstracte wereld. Tamara Bijleveld-Coene brengt iedereen daarna weer met beide benen terug op aarde, bijna letterlijk met haar steen en brons sculptuur verscholen tussen aarde en groen. Net als Tamara laat Hanz Art in een groot schilderij de natuur zien, die komt en ook gaat al eeuwenlang.

Het werk van Tubien van Wulften brengt bezoekers weer terug bij zichzelf met haar kleinste zelfportrettenreeks ooit in het Koetshuis, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Tegenover het kunstproject van Hanz Art, Ruud Bijman, Nadine Rol en Rob van de Pijpekamp. Met hun foto installatie 'Ingelijst' willen ze juist de grootste portrettengalerij ooit in het Koetshuis maken. Elke bezoeker kan een foto laten maken en op deze manier onderdeel van de geschiedenis van het Kunsthuis Baarn worden.

Een boeiende expositie als prachtig startpunt voor een dagje langs de mooiste monumenten van Baarn. Dus beste boeren, burgers en buitenlui van Baarn kom om 10.00 uur naar het Koetshuis in de Peking tuin voor de opening van de Open Monumentendag met een bijzondere tentoonstelling van het Kunsthuis Baarn.

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Goed dat de raad zich verzet tegen vervangen winkelruimte door woonruimte in de BrinkstraatReageren!