Baarnsche Courant - Behandeling kastanjebomen 'het Rode Dorp' succesvol
Logo baarnschecourant.nl

Behandeling kastanjebomen 'het Rode Dorp' succesvol

De behandeling van de twee zieke kastanjebomen in het Baarnse beschermde dorpsgezicht 'het Rode Dorp' is succesvol geweest. Uit de resultaten van proefmonsters blijkt dat de bacteriën die de kastanjebloedingsziekte veroorzaakten zijn verdwenen.

De bomen ondergingen een zogenoemde warmtebehandeling, een methode om de bacterie in de boom te vernietigen zonder de boom te beschadigen. De gemeente had in overleg met omwonenden besloten om de twee bomen deze warmtebehandeling te geven. In 2016 heeft de gemeente de kastanjebomen in de Marisstraat laten onderzoeken vanwege de verminderde conditie. Hieruit bleek dat deze waren aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Deze wordt veroorzaakt door een bacterie die de boom aantast. Daardoor vallen uiteindelijk de takken van de boom met als gevolg dat deze verwijderd moet worden.

In samenwerking met Universiteit Wageningen is door Prop Boomtechniek een behandelmethode voor de boomziekte ontwikkeld en gepatenteerd. In overleg met omwonenden is besloten deze methode toe te passen op de twee behandelbare bomen in een poging beide bomen te behouden. Afgelopen maart werden de kastanjebomen voorzien van een warmtedeken rond de boom die een aantal dagen is blijven zitten.

Of de warmtebehandeling effect heeft gehad, kan enige maanden later vastgesteld worden door het nemen van proefmonsters. Die zijn nu genomen en de resultaten laten zien dat er geen bacteriën in de bomen meer aanwezig zijn die de kastanjebloedingsziekte veroorzaken.

3 reacties
Meer berichten

Wat vindt u?

Op 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou ik in Baarn stemmen opReageren!