Ruim 1200 reünisten in en rond de aula van Het Baarnsch Lyceum.
Ruim 1200 reünisten in en rond de aula van Het Baarnsch Lyceum. Baarnsche Courant

Reünie Baarnsch Lyceum feest der herkenning

16 april 2019 om 08:46 lokaal

BAARN - Ruim 1200 reünisten ontmoetten elkaar zaterdag, tijdens het eeuwfeest van Het Baarnsch Lyceum. Stiekem was op een bezoekje van de oud-leerlingen prinses Beatrix en koning Willem-Alexander gehoopt, maar er kwam geen AA-auto voorrijden. Het mocht de pret niet drukken. In een bomvolle aula werden een dag lang vele, warme herinneringen aan 'het Baarnsch' opgehaald.

De biertap draait overuren en flessen prosecco staan rijen dik klaar om leeggeschonken te worden. De 1200 oud-leerlingen van Het Baarns Lyceum lusten in de middag wel een glaasje. Van heinde en verre zijn ze komen. Een stuk of twintig zelfs uit het het verre buitenland. Eenmaal binnen is het toch een beetje onwennig. Je hebt het gemaakt in het leven, maar nu terug naar je klasgenoten van pakweg veertig jaar geleden. Eerst even iets drinken, dat praat makkelijker.

Rector Henk van Ommen is helemaal in zijn element. De voorbereidingscommissie is razend druk geweest en met resultaat. Het loopt op rolletjes. Scholieren komen op de fiets, maar reünisten met de auto. Het complete grasveld is ingericht als noodparkeerplaats. Leerlingen in gele hesjes wensen iedereen een topdag.

Voor 15 euro krijg je de enveloppe met consumptiemuntjes en dan het geroezemoes in, met voor de zekerheid een sticker met je naam op de revers. Iedereen tuurt onmiddellijk op je jasje. Dan klinken de kreten: 'Nee, ben jij het? Oh, je bent geen spat veranderd, ken je me nog? Jij zat toch naast me bij Engels? Hoe is het jou vergaan? Ben je nog getrouwd?'

Een mix van jaartallen. De oudsten zijn ver in de negentig, de jongsten zijn net vorig jaar afgezwaaid. Het is praten, zoenen, praten, zoenen. Twee keer een officieel momentje. Eerst buiten waar een mini-naald wordt onthuld. Een kunstwerk ter gelegenheid van het eeuwfeest gemaakt door kunstenaar en oud-leerling Gerard Höweler.

Een uur later wordt de buste van de eerste rector, Jan Arend vor der Hake, onthuld. Hij zwaaide de scepter tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat was niet makkelijk. Van Ommen: ,,Hij moest schipperen tussen de Duitse bezetter, een NSB-burgemeester, Joodse leerlingen en de Wehrmacht die van de school een kazerne wilde maken."

PRINSES BEATRIX Natuurlijk heeft Van Ommen het netwerk rondom de Koninklijke Familie geactiveerd. Koning Willem-Alexander was mooi geweest, hoewel die maar twee jaar op het lyceum zat. Toen zijn moeder koningin werd, verhuisde hij mee naar Den Haag. Prinses Beatrix heeft wel haar diploma gehaald op het Baarnsch.

Van Ommen: ,,Ze zat in Incrementum, een speciale dependance in een villa in het dorp. Daar hebben alle prinsessen gezeten. In juni hebben we daar een bescheiden reünie gehad en alle prinsessen waren erbij. Ook opende Beatrix als koningin in 2011 de nieuwbouw van Het Baarnsch Lyceum en de Waldheim Mavo aan de Torenlaan."

De reünisten houden scherp in de gaten wanneer 'hun jaar' aan de beurt is voor de klassenfoto. De stoet zet zich in beweging naar de gymzaal waar een dame met megafoon aanwijzingen geeft en steeds tientallen oud-studenten giechelend op de gymbanken gaan zitten en staan. Bijna iedereen loopt met zijn eigen exemplaar van het herdrukte jubileumboek onder zijn arm.

ROND Om 17.00 uur moet er toch een einde komen aan de feestelijke dag. Maar er is nog zoveel te bepraten. Een enkele groep vertrekt naar de Generaal om ook daar de herinneringen op te halen tijdens het eten. Honderden zetten koers naar café PH (Prins Hendrik). De uitbater van het stamcafé van de leerlingen van Het Baarns Lyceum heeft er al rekening mee gehouden. Buiten staan grote biertafels en de vaten zitten boordevol. Het is een grote mierenhoop van mensen, maar iedereen is weer even jong en denkt terug aan de heerlijke tijd op het Baarnsch. Daar moet het glas nog één keer op worden geheven.

Van Ommen begint met zijn ploeg aan een enorme schoonmaakactie om de school weer lesklaar te maken. Voldaan over de reünie, maar vooral dat zijn scholieren door zijn school zo'n goede basis hebben meegekregen: Geaard in Baarn, gericht op de wereld.

Er waren ook veel oud-leerlingen uit het buitenland overgekomen. De redactie van de Baarnsche Courant komt graag met hen in contact voor de rubriek 'Baarnaars in het buitenland'. Als jij of u wilt meewerken, mail dan naar baarnschecourant@bdu.nl of bel/app met redacteur Christine Schut, 06 19792728.

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie