Wijn-spijscombinatie gerechtjes
Wijn-spijscombinatie gerechtjes de Bibliotheek Baarn

Proeverij van de smaakbeleving in de bibliotheek

23 november 2018 om 13:22 lokaal Deel je nieuws

Donderdagavond gaf Carla Boelen een leuke lezing in de Bibliotheek Baarn: Proeverij van de smaakbeleving. Na eerst uitleg gegeven te hebben over dat proeven meer is dan alleen smaak, begon het echte proeven. De gasten kregen gerechtjes waarbij duidelijk werd gemaakt dat verschillende smaken invloed op elkaar uitoefenen. Zoals bijvoorbeeld hoe je zoete gerechten zoeter kunt maken bij een bitter gerecht (zuurkool met ananas). Bij de tweede proeverij legde Carla uit dat proeven ook voelen, kijken, ruiken en horen is, maar dat het brein ook een grote rol speelt. Een voorbeeld van ruiken is de geur van een stukje blauwe kaas. Je gaat hierbij op de geur af en niet op de smaak. Het verschil proef je met de neus. Als laatste volgde de Wijn-Spijs proeverij. Wanneer wijn en spijs in harmonie met elkaar zijn, ontstaat die unieke smaakervaring. Dezelfde wijn en hetzelfde gerecht los van elkaar gedronken en gegeten, geven een totaal andere indruk dan wanneer gelijktijdig genuttigd. De wijn en het gerecht moeten optimaal geproefd worden. De uiteindelijke conclusie van de proeverij was dat de psychologie een grote rol speelt bij het proeven; het verstand domineert de zintuigen. Je tong zit dus eigenlijk tussen je oren.

Lezing proeverij van de smaakbeleving
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie