Krijnen Koekkoek (op de voorgrond) en Kok tegen Boss
Krijnen Koekkoek (op de voorgrond) en Kok tegen Boss Walter Schram

Van vorken en fouten

28 september 2018 om 16:57 Sport/sport Deel je nieuws

Rien Lambrechts trof met de witte stukken Suzan Roothaan. Hoewel de opening in eerste instantie redelijk gelijk opging liet Rien op de 12e zet een paardvork op koning en dame toe. Hij probeerde daarna nog manhaftig te redden wat er te redden viel maar toen hij ook nog een paard in de aanbieding deed was het over.

Johan Vermulst met de witte stukken verloor al vrij vroeg in de partij tegen Ed Duister een kwaliteit. Nu was dat op zich nog niet zo’n ramp want hij had daarvoor wel een actievere stelling kunnen hebben. Helaas sloeg hij verkeerd terug wat hem een pion kostte. Duister kwam steeds beter te staan en toen Vermulst ook nog een paard ging verliezen was het tijd om de stukken weer in de doos te doen.

Rogier Burger speelde met de witte stukken tegen Conrad Keijzer en zette vanaf zet 1 druk op de zwarte stelling. Keijzer is echter een taaie verdediger en lange tijd ging de strijd min of meer gelijk op. Totdat Keijzer de verdedigende rol van zijn toren onderschatte en deze weghaalde van de plek waar ie nou net had moeten blijven staan. Burger maakt hier dankbaar gebruik van en toen diens a-pion eigenlijk niet meer tegen was te houden kwam de tijd voor Keijzer om op te geven.

Christian Krijnen trok met de witte stukken ook vol ten aanval tegen Ton Koekkoek. Die reageerde daarop niet altijd even goed en Krijnen kreeg een feitelijk gewonnen stelling in handen. Maar een partij tegen Koekkoek is pas gewonnen totdat hij heeft opgegeven en de aanvalsmachine van Krijnen begon wat te haperen. Daarna liet hij twee keer een vork toe van Koekkoek. Einde partij.

De laatste fout

Walter Schram speelde met de witte stukken tegen Mario Lambrechts. De strijd bleef lang gelijk opgaan totdat beide spelers wat fouten begonnen te maken. De kansen wisselden een aantal keer maar uiteindelijk was de stelling weer gelijk. Maar zoals bekend gaat het bij het schaken om de laatste fout en die maakte Schram. Hij speelde zijn koning naar een slecht veld en in het zicht van mat moest hij de handdoek in de ring gooien.

Gemiste kansen

Frits Kok beantwoordde de Siciliaanse opening van Boss met 2. b3, een wat minder vaak gespeelde variant. Kok speelde op een gegeven moment zijn f-pion wat al te driest op en Boss kon deze veroveren. Langzaam begon de stelling weer gelijk te trekken totdat Kok een 2e fout maakte. In het eindspel wat daarop volgde vergat Boss echter zijn koning op tijd bij het spel te betrekken. Omdat Kok dat wel deed restte er uiteindelijk maar 1 uitslag: remise.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie