Jan van der Laan geeft op 19 mei een lezing in de bibliotheek.
Jan van der Laan geeft op 19 mei een lezing in de bibliotheek. Historische Kring Baerne

Lezing ‘Van IJstijd tot Motte’; Blikopeners-lezing door Jan van der Laan

17 mei 2022 om 11:00 Activiteiten

BAARN In de serie Blikopeners is het donderdag 19 mei de beurt aan Jan van der Laan. Tijdens deze Blikopener in de Bibliotheek Baarn geeft Van der Laan een presentatie getiteld ‘Van IJstijd tot Motte’. De lezing die gratis te bezoeken is, begint om 11.30 uur en zal zo’n anderhalf uur duren. 

Van der Laan loopt tijdens deze Blikopener in grote lijnen door de geschiedenis van Eembrugge, Huis ter Eem en de voorganger van het huidige Eembrugge, Ter Eem. Zowel de Saale-ijstijd , 180.000 – 130.000, als de Weichsel-ijstijd, 116.000 – 10.500 jr. geleden, zijn van grote invloed geweest op de vorming van de Gelderse Vallei en het huidige Eemland. Als in 1170, tijdens de Allerheiligenvloed, een enorm veengebied tussen Stavoren en Hoorn weggespoeld wordt onze omgeving door verlaging van de waterspiegel min of meer bewoonbaar.

Door de bouw van kasteel Huis ter Eem op de kruising van wegen uit het noorden en oosten van ons land en de rivier de Eem bepaald de bisschop van Utrecht het doen en laten van de bewoners in de wijde omtrek. Geen wonder dat het kasteel vaak het middelpunt van geschillen is geweest.

VAN DER LAAN Jan van der Laan is opgegroeid in de Noordoostpolder maar woont sinds 1981 in Baarn.  Van 1983 tot 2003 heeft hij als toneelmeester in theater De Speeldoos gewerkt. Waarna hij tot zijn pensioen als docent Techniek onderwijs heeft gegeven aan het Oostwende College in Bunschoten.

Van der Laan heeft vanaf 1981 onafgebroken als vertegenwoordiger van de Archeologische Werkgroep in het bestuur van de Historische Kring Baerne gezeten en is vanaf 1985 coördinator van dezelfde werkgroep.

LUNCH Na de lezing is er een kleine lunch gesponsord door Rotary Baarn/Soest. Vanwege de aankopen stelt de organisatie het op prijs als belangstellenden zich van tevoren hiervoor aanmelden. 

BLIKOPENERS Blikopeners is een reeks lezingen die maandelijks plaatsvindt in de Bibliotheek Leusden en Baarn. De spreker komt uit de regio of er wordt over een lokaal thema of verhaal verteld.

Bezoekers kunnen zich aanmelden via www.bibliotheekeemland.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie