De vredestegels zijn bij het monument geplaatst. Links kinderburgemeester Feline, 4e van rechts: Babette Krabbe.
De vredestegels zijn bij het monument geplaatst. Links kinderburgemeester Feline, 4e van rechts: Babette Krabbe. Suzan Krabbe

Vredestegels bij oorlogsmonument, een vredesduif getekend in zwart en wit

21 mei 2022 om 13:34 Achtergrond

BAARN Het was een warm klusje in de brandende zon, maar het resultaat mag er zijn: de vredestegels die dit jaar door de basisschoolleerlingen zijn ontworpen, zijn woensdag bij het herdenkingsmonument gelegd. 

Elk jaar schrijft het Baarnse Comité 4 en 5 mei een wedstrijd uit. Wie van de scholieren tekent de mooiste tegel? Er wordt een thema bedacht en de scholieren gaan daar mee aan de slag. 

Eén van die scholieren is Babette Krabbe uit groep 8 van de Nieuwe Baarnsche School (NBS). Van haar school won zij de ontwerpwedstrijd. Haar tekening is op een tegel aangebracht en bij het herdenkingsmonument tegenover het station neergelegd. ,,Onze school zit vlakbij het monument. Toen we de opdracht kregen om een tekening te maken, zijn we er met de klas naartoe gewandeld. Zo konden we zelf kijken hoe zo’n tegel er uit moet zien”, vertelt de scholiere. 

INGEWIKKELD THEMA Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid in verbondenheid’. Vond ze dat geen ingewikkeld thema? ,,We hebben het in de klas besproken. En met geschiedenis hebben we meerdere lessen over de oorlog gehad. Dus ik ben gewoon gaan tekenen.” Op de tekening van Babette staan onder andere een grote vredesduif en figuurtjes in zwart/wit die elkaars handen vasthouden. ,,Ik was zelf een beetje verbaasd dat hij zo goed is gelukt. Want eigenlijk houd ik helemaal niet zo van tekenen”, lacht ze. 

BIJ MONUMENT GELEGD Op woensdagmiddag zijn in het bijzijn van burgemeester Mark Röell en kinderburgemeester Feline van der Velden de tegels bij het herdenkingsmonument op het stationsplein gelegd. Babette Krabbe: ,,Mijn opa en oma en buurvrouw zijn komen kijken en ook juf Saranda kwam even langs. Mijn vriendinnen waren er niet; die waren naar het zwembad.”

WINNAARS GEDICHTEN Na afloop van het leggen van de tegels was er een bijeenkomst in het gemeentehuis. Daar werden de gedichten die door scholieren zijn gemaakt voor de 4 en 5 mei-gedichtenwedstrijd nogmaals voorgelezen.

door Celia de Vree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie