Er is een tekort aan personeel bij de politie
Er is een tekort aan personeel bij de politie Caspar Huurdeman

Tekort aan agenten in Midden-Nederland blijft zeer nijpend

18 mei 2022 om 09:13 Achtergrond

BAARN De politie Midden-Nederland kampt met een groot personeelstekort maar het is niet zo dat er te weinig mankracht is om op urgente 112 meldingen te reageren.

Dat zegt burgemeester Mark Röell nadat opnieuw de brief van burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht in het nieuws is. 

Als voorzitter van het Regionaal Veiligheidscollege meldde ze onlangs dat er 300 politiemensen te weinig zijn in deze regio. Utrecht kampt daarmee met de grootste personeelsproblemen. Dat blijft ook de komende jaren een probleem, want pas in 2024 komen de eerste aspiranten van de politieschool om het tekort te verminderen. 

In de Gooi- en Vechtstreek geven burgemeesters aan dat zij de capaciteitsproblemen ook ervaren. Zo is er steeds minder noodhulp beschikbaar. Dat betekent dat er steeds meer geselecteerd moet worden welke 112-oproepen worden opgevolgd. De burgemeesters vinden dat hierin een ondergrens is bereikt in de service aan de inwoners van hun gemeenten.

Röell herkent de capaciteitsproblemen. Hij was een van de eerste die de gemeenteraad informeerde over de tekorten. Ook als de politiek om extra toezicht vraagt, probeert hij een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen. 

Dat noodmeldingen in het gedrang komen is hem echter niet bekend. Mark Röell: ,,Baarn werkt met Bunschoten, Eemnes, De Bilt en Soest samen in het BES-basisteam. We maken samen een integraal veiligheidsplan zodat we strafrechtelijk én bestuurlijk een vuist kunnen maken. De uitvalsbasis voor al die politiefunctionarissen is het politiebureau aan de Plataanlaan. Dat betekent dat Baarn best wat agenten huisvest en dat helpt natuurlijk altijd wanneer er snel gereageerd moet worden.” 

Toch zijn de problemen groot. Zo worden wijkagenten steeds vaker van hun werk gehaald om mee te draaien in de noodhulp. Hiermee verdwijnen de preventieve werking en de wortels in de wijken en dat is volgens de burgemeesters een zeer onwenselijke beweging.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie