Henriëtte van Surksum-Anbeek van VanJet design werkt graag mee aan het besparen van gas (foto Michiel Wind)
Henriëtte van Surksum-Anbeek van VanJet design werkt graag mee aan het besparen van gas (foto Michiel Wind) Michiel Wind

Winkeldeuren altijd open kan echt niet meer

Zakelijk Deel je nieuws

Twee bezorgde Baarnse burgers hebben deze week in de Laanstraat actie gevoerd voor dichte winkeldeuren. De energieverspilling vinden zij maatschappelijk onverantwoord. 

Dat was al zo wegens de klimaatverandering, maar daar is nu nog een argument bij gekomen: met de export van fossiele energie zoals gas en olie, kan Poetin zijn oorlog in de Oekraïne financieren, en daar zouden wij vanuit Europa niet aan moeten meewerken. Energieverspilling door open deuren kost ook nog eens veel geld, dat uiteindelijk ook door de klanten wordt betaald.

René Buisman en Michiel Wind gaven aan winkeliers in de Laanstraat stickers met de tekst ‘De winkel is open! Mijn deur is dicht voor Russisch gas.’. Het idee is dat klanten zien dat de winkel open is, maar de deur dicht om energie te sparen. Klanten zien dan dat de winkel solidair is met Oekraïne en met de strijd tegen de klimaatverandering.

Ook de ondernemersclub POB Duurzaam en de gemeente Baarn proberen winkeliers te bewegen hun deuren te sluiten om energie te besparen. Op RTVBaarn.nl (TV/gemist) is daar een filmpje over te zien. Uit ingezonden brieven in onder andere Trouw en Telegraaf blijkt dat er steeds meer verontwaardiging is over de energieverspilling door winkeldeuren. Gemeente Wageningen is een voortrekker om winkeldeuren dicht te krijgen.

Uit de gesprekken met de winkeliers bleek dat zelfstandige winkels de deur meestal wel dicht houden bij kou en bij hittegolven. Maar de grote ketens zoals Blokker, Bruna, Douglas en Kruidvat moeten van het hoofdkantoor de deuren altijd open houden, ook al is het eigen personeel het er vaak niet mee eens en hebben ze last van de kou.

Overigens is het ook in de zomer energiebesparend om deuren dicht te houden, omdat veel winkels dan een airco aan hebben. De airco moet natuurlijk harder werken als de koele lucht meteen naar buiten stroomt, en de elektriciteit waar de airco op werkt wordt nog voor een groot deel met gas opgewekt.

In de winter is het sowieso verstandig om de winkel wat minder warm te stoken. Elke graad dat je lager stookt bespaart zo’n 7% energie (ook een goed idee voor thuis). Bovendien is het voor klanten aangenamer want zij komen meestal met jas aan in de winkel en hebben het dan algauw te warm.

POB Duurzaam helpt ondernemers in Baarn bij verduurzaming met advies en subsidies.

advertentie
advertentie