Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Baarnse wacht mogelijk schadeclaim na Suezblokkade

7 april 2021 om 14:30 Zakelijk

BAARN ,,Hier zijn nu heel veel juristen mee bezig.” De Baarnse Ilse van der Stoep is één van de ‘slachtoffers’ van het vastlopen van containerschip Ever Given tussen 23 en 29 maart in het Suezkanaal. Het schip, dat onderweg was van Tanjung Pelepas in Maleisië naar Rotterdam, was dagenlang wereldnieuws omdat het het kanaal volledig blokkeerde. In één van de 20.000 containers zitten 3.250 schoolagenda’s die Van der Stoep zelf uitgeeft en in Azië heeft laten drukken.

De Ever Given vaart onder de Panamese vlag, wordt geëxploiteerd door een bedrijf in Taiwan (Evergreen) en is eigendom van het Japanse Shoei Kisen KK. Die laatste heeft besloten de schade door het vastlopen en blokkeren van de Suezkanaal, ongeveer een miljard euro, te verhalen op de eigenaren van de inhoud van de containers, waaronder dus Van der Stoep. ,,Het schip ligt, met mijn agenda’s aan boord, aan de ketting in een meer bij het Suezkanaal. In de container waarin mijn agenda’s zitten, zitten nog veel meer spullen van andere eigenaren. Ik heb nog geen bedrag gehoord, maar de claim wordt ongetwijfeld veel hoger dan de waarde van de agenda’s.” Een kleine rekensom leert dat het schadebedrag neerkomt op 50 miljoen euro per container.

Hoelang het schip in Egypte blijft en of haar agenda’s ooit Rotterdam zullen bereiken, weet Van der Stoep niet. ,,Ik heb inmiddels een vervangende drukker gevonden die meteen kan beginnen. Ik wacht het nog even af, maar als het te lang duurt, bestel ik ze daar opnieuw. Dan hebben mijn klanten ze nog op tijd.”

Of Van der Stoep daadwerkelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die het schip heeft veroorzaakt, is ook afwachten.

Door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie