Afbeelding
Google Streetview

D-reizen failliet verklaard door rechter

6 april 2021 om 10:08 Winkels

BAARN (ANP) D-rt Groep, het bedrijf achter reisorganisatie D-reizen, is door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Volgens D-reizen komt er vrijwel geen geld binnen en is de reisorganisatie door de vertraging van het voucherfonds niet in staat te overleven. De reissector wordt al ruim een jaar zwaar getroffen door de coronacrisis. D-reizen heeft ook een filiaal in Baarn.

De franchise-ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Volgens Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) worden de vooruitbetaalde reisgelden van klanten gewoon terugbetaald als er geboekt is met een SGR-garantie. Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart van D-reizen.

DOORSTART ,,Hopelijk komt er een doorstart zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan en de werkgelegenheid kan worden behouden”, zegt topman Jan Henne De Dijn. Hij nam de onderneming samen met zijn zakenpartner in december nog over van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group. ,,Wij zien zoveel potentie in D-rt dat we, helemaal met de komst van de voucherbank, deze stap met veel vertrouwen zetten”, zei Henne De Dijn toen.

Reisorganisaties TUI en D-reizen zouden dinsdag tegenover elkaar staan in de rechtszaal in Haarlem vanwege geld van reizigers. Touroperator TUI wilde dat D-reizen de aanbetalingen van klanten voor door corona geannuleerde reizen overmaakt. Die klanten kunnen namelijk bij TUI terecht voor een voucher. D-reizen weigerde het geld aan TUI te geven. D-reizen heeft voor dat geld zelf vouchers uitgegeven en zegt dat die ook gedekt zullen worden door het voucherfonds, maar daar twijfelde TUI aan. Het is nog niet bekend of het kort geding doorgaat. Dat besluit is aan TUI.

VOUCHERFONDS In een kort geding tussen D-reizen en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) gaf de rechter al aan dat het niet waarschijnlijk is dat de reisagent in dit soort gevallen een beroep op het voucherfonds zou kunnen doen. D-reizen organiseert niet zelf reizen, maar fungeert als bemiddelaar en zou er daarom nauwelijks voor in aanmerking komen. De reisbureauketen stelde tijdens een kort geding eind maart al mogelijk failliet te gaan als de vouchers allemaal terug zouden moeten worden betaald zonder steun van het voucherfonds.

SGR laat weten dat reisorganisaties naar verwachting vanaf uiterlijk woensdag een lening kunnen aanvragen bij het voucherfonds. Vrijdag werd de Tweede Kamer ingelicht over goedkeuring van de Europese Commissie voor het voucherfonds. Het garantiefonds had al van verschillende reisorganisaties beoordeeld of ze in aanmerking komen om gebruik te maken van deze steun.

D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het bedrijf heeft tegenwoordig 1150 medewerkers en 285 reisbureaus. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hoofddorp.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie