Sara Lee Vos en haar Rebellenkoor verzorgden gistermiddag een spontaan optreden op de Brink.
Sara Lee Vos en haar Rebellenkoor verzorgden gistermiddag een spontaan optreden op de Brink. Caspar Huurdeman

Optreden tegen maatregelen

10 januari 2022 om 10:15 Podiumkunsten

BAARN Vocalist en koorleider Sara Lee Vos verraste zondagmiddag voorbijgangers op de Brink met een spontaan optreden van haar koor. Met haar initiatief wilde zij wijzen op de kritieke fase waarin de kunsten zijn gebracht. ,,De ziel wordt uit de samenleving geperst”, aldus de Baarnse jazzzangeres.


,,De culturele sector wordt nu al twee jaar de nek omgedraaid en met het nieuwe kabinet in aantocht, hoeven we geen hoop op veranderingen te koesteren. We kunnen als het aan Rutte en co ligt nergens meer optreden, nergens meer spelen, zingen, dansen, samenkomen, de zinnen verzetten en plezier maken. Dat is rampzalig. Een samenleving zonder cultuur, zonder inspiratie, zonder menselijke verbinding is zielloos en zonder levensvreugd. Wat niet iedereen inziet, is dat niet alleen de mensen die werkzaam zijn in die sector, maar iederéén daar de dupe van is!”

Omstanders vallen haar bij, blij dat er weer eens levende muziek klinkt in het dorp, en belangrijk: toegankelijk voor iedereen. ,,Het wordt steeds duidelijker”, zegt Vos na afloop van haar spontane optreden, waarbij toepasselijke verzetsliederen werden uitgevoerd, begeleid door Peter Floor op gitaar. ,,Onze bewindslieden liggen op ramkoers; ze luisteren alleen maar naar virologen en farmaceuten in plaats van ook naar experts uit andere wetenschappen en sectoren. Zij lijken zich steeds minder van de burger aan te trekken.”

De Baarnse zangeres wijst er op dat niet alleen de zelfstandig ondernemende musici de dupe worden van de ontzielde samenleving, maar dat het geldt voor de gehele culturele sector, de evenementenbranche, de horeca en een groot deel van het MKB dat afstevent op faillissement. ,,De meesten van ons krijgen geen of nauwelijks tegemoetkoming hoor, mocht je dat soms denken! Dat lijken mensen in dienst van de overheid en de media, die hun salaris toch wel overgemaakt krijgen, zich niet te realiseren.” Daarom wil zij kenbaar maken dat de cultuur op sterven na dood is, als er niets ondernomen wordt. ,,We hebben veel te lang lijdzaam toegezien hoe de boel gesloopt wordt. Het is de hoogste tijd dat we van ons laten horen en verzetten tegen de sloop. Natuurlijk, altijd geweldloos en met de nadruk op vrijheid en liefde, maar wel om een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid aan te wakkeren voordat het te laat is.”


Door Storm Bakker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie