Afbeelding
Foto Adobe Stock

De beste verlichting voor werkplaatsen en magazijnen? LED werkplaatsverlichting!

23 mei 2023 om 08:27 Partnercontent

Werkplaatsen bestaan er in allerlei soorten en maten. Maar of het nu gaat om een klein schuurtje, een groot magazijn of om een heuse scheepswerf: goede verlichting is belangrijk. Bij het uitzoeken van verlichting voor je werkplaats is het belangrijk dat zowel de helderheid van het licht als het rendement van de lamp goed zijn. Moderne LED-verlichting combineert deze eigenschappen en is bovendien ook nog een mooie bespaartip voor de energierekening. In dit artikel delen we een aantal tips voor het gebruik van LED werkplaatsverlichting.

Regels voor basisverlichting

Adequate basisverlichting met voldoende lichtopbrengst is altijd vereist, ongeacht de ruimte waarin de werkplek zich bevindt. Heldere verlichting is essentieel, vooral in bijvoorbeeld kelders en garagewerkplaatsen die maar weinig zonlicht ontvangen. Om zowel visuele prestaties als visueel comfort te garanderen moet het het helderheidsniveau minimaal 500 lux zijn volgens de Europese norm EN 12464-1. Als basisverlichting is het bijvoorbeeld een mogelijkheid om LED panelen of één of twee LED TL buizen in het midden van elke ruimte te plaatsen.

Effectief verlichting plaatsen

Het beste is om werkbanken goed te verlichten met een heldere lichtopbrengst (hoge lumen). Dit maakt het gemakkelijker om gedetailleerd werk te doen dat speciale aandacht vereist. Daarom is het bijvoorbeeld slim om boven je werkbank een LED wandlamp op te hangen, deze neemt namelijk geen ruimte in op de werkbank zelf (je kan deze dus ook niet omstoten) en verlicht het werkoppervlakte goed. Wil je toch een lamp die je kan verplaatsen op je werkbank? Dan is het misschien een mogelijkheid om een tafellamp op de werkbank te zetten, bijvoorbeeld met een E27 of E14 LED lamp. Een andere manier van flexibele verlichting is armaturen die met clips aan wandplanken of tafelranden worden bevestigd.

UGR waarden

Om de visuele prestaties op werkplekken niet te belemmeren, moeten werkstukken en gereedschappen vrij zijn van zogenaamde “reflecties”. Een armatuur of lamp moet daarom aan een zogeheten UGR waarde voldoen. UGR is de afkorting die gebruikt wordt voor Unified Glare Rating. Deze waarde geeft aan hoeveel lichtarmaturen of lichtbronnen vanaf een bepaalde locatie lichtvervuiling veroorzaken bij de gebruiker. Deze waarde is gebaseerd op regelmatig voorkomende patronen en verlichting volgens Europese aanbevelingen voor binnenverlichting: NEN-EN 12464-1 voor Nederland en NBN-EN 12646-1 voor België.

Deze UGR waarden mogen bijvoorbeeld niet overschreden worden:

  • Kantoorwerk: UGR waarde van <19         
  • Gemiddelde industriële arbeid: UGR waarde van <25
  • Fijne industriële arbeid: UGR waarde van <22

Er zijn dus echt wel een aantal dingen waar je op moet letten als je magazijnverlichting wilt aanschaffen. Daarom is het eigenlijk altijd aan te raden om een adviseur in te schakelen die jou verder kan helpen. Geen idee bij wie je terecht kunt? Kijk dan eens op Dutch Led Projects.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie