Afbeelding
Foto Canva

Waarom kleine ondernemers stakeholder management toepassen

18 april 2023 om 11:21 Partnercontent

Stakeholders is iets waar elk bedrijf mee te maken heeft, ongeacht hoe groot of klein een bedrijf is. Vandaag bespreken we daarom met Fred Batten, trainer en consultant bij de Agile Scrum Group, hoe organisaties hun stakeholder management kunnen verbeteren.

Is Stakeholder Management voor mij als klein bedrijf relevant?

“Als organisatie wil je, ongeacht hoe groot je bent, is dat je waarde oplevert voor stakeholders. En als je dus geen goed contact hebt met je stakeholders, dan kun je jezelf afvragen of je de dingen gaat opleveren die echt waarde leveren. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat een website moet ontwikkelen met daarin een betalingssysteem. Het is dan van belang om bij de stakeholders achterhalen wat de belangrijkste betalingsmethodes zijn. Wat een betalingsmethode inbouwen kan veel tijd en geld kosten. Dus stel dat 70% van je klanten betaalmethode A gebruikt, dan weet je dat je de meeste waarde oplevert door betaalmethode A te prioriteren. Nadat je betaalmethode A hebt ingebouwd, kan je al 70% van je omzet binnenhalen terwijl je product nog helemaal niet af is. Dit is een simpel voorbeeld hoe in contact staan met je stakeholders er voor zorgt dat je de meeste waarde oplevert.”

Hoe kan ik mijn stakeholder management laagdrempelig verbeteren?

“Je begint door jezelf af te vragen, wat gaat er nu verkeerd? Waarom moet je je stakeholder management verbeteren? Dan kijk je hoe het stakeholder management nu is ingericht. Je kijkt of alle nodige stappen zijn ondernomen. Dus in eerste instantie kijk je of alle stakeholders in kaart zijn gebracht, wij raden altijd aan om dit door middel van een stakeholder map te doen. Vervolgens laat je je stakeholders onderling in gesprek gaan over de verschillende belangen en behoeftes om tot een visie voor het product of dienst te komen. Dit klinkt wellicht ingewikkeld maar hier kan elk bedrijf ongeacht grootte gewoon mee aan de slag.”

Welke stappen kunnen bedrijven zetten om hun stakeholder management te verbeteren?

“Het proces begint altijd met begrip, dus ik raad aan om een overzicht te maken van je belanghebbenden. Een stakeholder map kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de belanghebbenden te identificeren op basis van hun invloed en belang. Vervolgens verzamel je deze belanghebbenden en laat je hen de stakeholder map bekijken. Daarna werk je samen met je belanghebbenden aan het bepalen van de visie voor het product. Hierbij is het belangrijk dat de belanghebbenden overleggen over hun verschillende belangen en tot een compromis te komen. Je stelt daarbij de vraag waar het product naartoe moet en welke strategie daarbij hoort. Op deze manier kan je dus op een simpele manier beginnen met stakeholder management.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie