Afbeelding
Shutterstock

Huizen zijn onbetaalbaar, wat zijn andere opties?

19 januari 2023 om 14:09 Partnercontent

Huizenprijzen zijn door het dak geschoten. Jonge huizenzoekers gaan dus noodgedwongen op zoek naar betaalbare alternatieven. Door woningen die met flinke overwaarde verkocht kan worden, hebben generaties Y en Z het steeds moeilijker om toe te treden op de woningmarkt. De kloof tussen de oudere en jongere generaties is dan ook gigantisch. Om dit op de lossen, kijken generaties Y en Z gedwongen naar alternatieven.

Onmogelijk voor starters

Generatie Y en Z betreden langzaamaan de huizenmarkt. Voor zover dat tenminste mogelijk is. Met de torenhoge huizenprijzen is het voor starters steeds lastiger om in de huizenmarkt te stappen zonder een huis in de verkoop te kunnen zetten. Daarnaast is te zien dat generatie Y en Z niet meer bereid zijn om werk op de eerste plek te zetten. Privéleven en vrije tijd zijn een stuk belangrijker, waardoor de keuze wordt gemaakt minder te werken. Dit maakt het krijgen van een hypotheek voor deze generaties nog lastiger. Creatief denken is voor deze generaties dan ook nodig om toch een eigen plek te kunnen krijgen.

Geen woonhuis, maar andere mogelijkheden

Na een lange tijd bij de ouder hebben gewoon gaan generatie Y en Z op zoek naar mogelijkheden om uit te vliegen. Nu het kopen van een woning geen optie is, wordt er gekeken naar andere mogelijkheden. Dit merkt ook Blokhutwinkel.nl. Jongeren lijken steeds vaker te kijken naar alle mogelijke variaties van een tiny house. Op die manier wordt toch de onafhankelijkheid bereikt, zonder torenhoge kosten. Soms is het mogelijk deze bijvoorbeeld op het terrein van de ouders te plaatsen om op die manier toch een eigen plek te hebben. 

Ook de hoge gas- en energieprijzen spelen mee

Naast de hoge aankoopprijs van een huis, is het vasthouden van de woning een stuk moeilijker. Zowel de gasprijzen als energieprijzen zijn erg gestegen de afgelopen tijd en dit maakt de maandelijkse lasten voor starters hoog. Ook dit speelt mee bij het zoeken naar een geschikte woning. Blokhutten en tuinhuizen worden omgebouwd naar kleine zelfvoorzienende woningen die een stuk zuiniger zijn dan een volledig woonhuis. Bedenk dat de ruimte klein is en goed geïsoleerd kan worden. 

Meer luxe in een chalet

Jongeren kiezen daarnaast ook steeds vaker voor het bouwen van een chalet. Dit is een luxere versie van een blokhut en kan van alle gemakken worden voorzien. Afgezien van het oppervlakte, doet een chalet niet onder aan een volwaardige woning. Het voordeel? Een chalet kan naar eigen smaak worden samengesteld en gebouwd. Er kunnen meerdere ruimtes worden gecreëerd en hij kan naar eigen smaak worden ontworpen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie