Tandarts Paulien de Boer (r) en Krista Peeters drinken water in plaats van mierzoete frisdrank.
Tandarts Paulien de Boer (r) en Krista Peeters drinken water in plaats van mierzoete frisdrank. Celia de Vree

Aanval op suikerdrankjes

Overig

Tandarts ziet grote gevolgen bij de jeugd

BAARN Dagelijks ziet tandarts Paulien de Boer de gevolgen van verkeerd eten en drinken in haar praktijk. Zelfs de jeugd met hun jonge gebitten ondervindt al last van al die zoete drankjes. ,,Ze hebben vaak geen idee dat het slecht is”, weet de tandarts. 

Celia de Vree

In de wachtkamer van tandartspraktijk Molenweg staat een groot bord. Er op zijn blikjes frisdrank, pakjes limonade, een knijpzakje fruitsap, een pak melk en een flesje water geplakt. Naast de verpakkingen is telkens de hoeveelheid suikerklontjes geplakt die in één flesje of verpakking zit. 

,,De meeste mensen hebben geen idee”, merkt de tandarts sinds ze het bord heeft neergezet. ,,Dat er zelfs in melk suiker zit realiseert bijna niemand zich.” Al die suiker is natuurlijk slecht voor de tanden, dat weet iedereen. Maar het ligt iets genuanceerder, legt Paulien uit. 

,,Je gebit kan goed tegen af en toe wat suiker. Als je daarna maar een tijdje niets eet of drinkt. Dan kan de zuurgraad in je mond weer neutraliseren. Maar omdat we tegenwoordig de hele dag door snoepen, eten en allerlei drankjes drinken, hebben je tanden continu te lijden onder zuur. Er zijn geen rustpauzes meer in je mond.” 

MIERZOET Behalve dat suiker tandbederf en erosie veroorzaakt, is het ook ongezond. Dit is de reden dat het programma B-slim vanuit de gemeente wordt aangeboden. Projectcoördinator Krista Peeters heeft het ‘suikerbord’ aan de tandartspraktijk aangeboden: ,,Het is belangrijk dat kinderen zich realiseren dat ze beter water kunnen drinken dan al die zoete sportdrankjes. Door suikerklonten te tonen zien ze in één oogopslag hoe slecht zo’n blikje frisdrank is.” 

Ook de mondhygiënisten en de tandartsen van praktijk Molenweg geven advies en uitleg over hoe mensen hun gebit zo gezond mogelijk kunnen houden. Paulien de Boer: ,,Behalve suiker is koolzuur ook erg slecht. Dus wie denkt verstandig te zijn met een mineraalwatertje, is helaas ook niet goed bezig. Gewoon lekker kraanwater drinken is het allerbeste.”

advertentie
advertentie