Afbeelding

Tangetje van cameraman RTV Baarn redt Viola minuten vóór begin van concert

17 mei 2022 om 23:11 Overig Deel je nieuws

Dit gebeurde zaterdag 7 mei vóór aanvang van het voorjaarsconcert van Concertkoor Baarn in De Open Hof in Soest. De concertbezoekers zaten al in de zaal en het koor stond op de punt het podium op te gaan. Toen kwam de mededeling dat het concert niet kon beginnen want de stemknop van een viola was gebroken. Een nachtmerriescenario voor een dirigent vooral als hij een klein ensemble met o.a. twee viola’s ter beschikking heeft voor een barok en klassiek programma.

 

De Finse (baroque) violist, Kirsti Apajalahti vertelde deze week hoe het ging: “Een dag vóór de generale repetitie van het orkest, moest ik mijn viola naar een vioolbouwer brengen vanwege een klein ongelukje. Hij waarschuwde me dat de kop van de stemsleutel weer zou loskomen omdat het al los zat. Op dat moment had ik geen tijd om de stemknop te laten repareren. Ik hoopte gewoon dat de viola het zou redden tijdens het concert.

Op de dag van het concert, vlak nadat het orkest had gestemd en voordat wij het podium op gingen, brak de stemknop. Geruime tijd had ik tijdens het draaien (toen ik aan het stemmen was) te veel kracht gebruikt om de knop te draaien. Eigenlijk ben ik meer vertrouwd met de viool die ik vaak speel en waarvan ik veel beter weet hoe die werkt dan de viola.

De start van het concert moest even uitgesteld worden. Ik, als professional, was zo boos op mezelf en voelde me vreselijk. Gelukkig was de dirigent zo lief en kalm. Hij probeerde een oplossing te vinden hoe ik de snaar kon stemmen zonder de kop van de stemknop.”

 

Dirigent Anthony Scheffer: “De violist kwam naar mij toe omdat de stemknop was afgebroken en de viola kon niet gestemd worden. We zijn op zoek naar een tangetje gegaan. Eerst vonden wij een schaar in de bijkeuken van het kinderdagverblijf waarmee ik even heb geklooid. Uiteindelijk konden wij hem in beweging krijgen”.

 

In tussentijd was de voorzitter van het koor, Yvonne van Bommel, op de hoogte gesteld over het probleem met de viola en dat dat opgelost moest worden voordat het concert kon beginnen. “Via de microfoon vroeg ik aan de concertbezoekers of iemand een gereedschapssetje in de auto had liggen. En ineens stond de cameraman van RTV Baarn voor mijn neus met een tangetje.”

 

“Met behulp van het tangetje kon ik de toonhoogte van de snaar aanpassen”, vertelde de violist. “Uiteindelijk kon ik het concert spelen zoals het bedoeld was (met het tangetje onder mijn stoel in elk geval). Ik wist ook dat als de pen niet op zijn plaats zou blijven zitten en mijn snaar in een lagere stemming zou belanden, de andere altviolist de violapartij voor haar rekening zou nemen. 

Voor mij en misschien andere musici een lesje dat we heel goed voor onze dure instrumenten moeten zorgen, en we ze vanaf het begin correct moeten leren hanteren. En het instrument direct naar een vioolbouwer brengen als er iets aan de hand is. Inmiddels gaat het heel goed met mijn viola.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie