De ondergrond voor het betonnen fietspad ligt er al.
De ondergrond voor het betonnen fietspad ligt er al. Baarnsche Courant

Fietspad voorlopig van de baan

Overig

Raad neemt geen genoegen met excuses van college

[BAARN] Het fietspad door het bos tussen de Biltseweg en de Hilversumsestraatweg, langs Landgoed Soestdijk, wordt voorlopig niet aangelegd. De werkzaamheden waren al opgeschort in verband met een extra vergadering van de gemeenteraad.

Woensdag werd een motie aangenomen om voorlopig niks te doen, totdat er een gebiedsvisie is opgesteld. Dat zal minimaal één jaar in beslag nemen. 

Het nieuwe college zal dan opnieuw afwegen of de voordelen van de fietsroute opwegen tegen de aantasting van de natuur. Onder aanvoering van PvdA-raadslid Mark Eijbaard werd forse kritiek geleverd op het college en in het bijzonder verantwoordelijk wethouder Jannelies Vissers. Voor de raadsvergadering was er al een uitgebreid schriftelijk excuus van het college. Wettelijk gezien hoefde de raad niet in te stemmen met het fietspad, maar gezien de politieke gevoeligheid had de raad eerder en beter geïnformeerd moeten worden.

Wethouder Vissers deed nog een emotionele oproep om de fietsers niet de dupe te laten worden van haar fouten. De nieuwe route is belangrijk voor het woon-werkverkeer tussen Soest en Hilversum. 

De partijen die een nieuw college willen vormen in Baarn nemen geen genoegen met de excuses. Met 14 stemmen voor en 5 stemmen tegen werd een motie aangenomen waarin staat dat de raad onvolledig en onjuist is geïnformeerd over de aanleg van de fietsverbinding.

Zo’n scherp verwijt is meestal reden voor het opstappen van een wethouder. Zo ver kwam het niet. Volgens VoorBaarn, GroenLinks, D66 en PvdA liggen de formatiegesprekken op schema en zit er volgende maand een nieuw college. 

Op het moment dat de werkzaamheden vorige maand werden stilgelegd, was een metersbrede strook in het bos al kaal gemaakt en de fundering voor een betonnen fietspad van drie meter gelegd. Wethouder Vissers gaat nog uitzoeken of de toegezegde subsidie van de provincie overgeheveld kan worden naar volgend jaar. 

Het fietspad zou worden aangelegd door kwetsbaar natuurgebied.
advertentie