Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pexels

Gemeente Baarn wil zonne-energie opwekken in bermen langs A1

12 december 2023 om 18:14 Natuur en milieu

BAARN Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en de gemeenten Baarn, Bunschoten, Eemnes en Amersfoort willen langs de snelweg A1 duurzame energie opwekken. Om krachten en kennis te bundelen gaan ze gezamenlijk de mogelijkheden verkennen op gronden van het Rijk en de gemeente. 

Er is een intentieverklaring getekend om deze samenwerking vast te leggen, aldus de gemeente in een persbericht. De gemeente Baarn kijkt langs de weginfrastructuur alleen naar mogelijkheden voor de opwekking van zonne-energie. Voor windenergie ziet de gemeente geen ruimte. Wethouder Steven de Vrieslicht toe: ,,Zonnepanelen op restgronden, zoals langs de snelweg, zijn een goed voorbeeld van slim ruimtegebruik. Baarn zet hiernaast in op zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven.” 

Tot eind 2024 kijken de betrokken partijen naar ruimtelijke inpassing en naar draagvlak onder omwonenden. Ook onderzoeken ze hoe ze zorg kunnen dragen voor bescherming van de natuur ende verkeersveiligheid. Behalve van grond zal gebruik worden gemaakt van geluidsschermen, zijbermen, grondwallen en naastgelegen open stukken grond. 

De samenwerking tussen de partijen gebeurt in het kader van het OER-programma: Opwek van Energie op Rijksvastgoed. Daarin stelt het Rijk grond langs snelwegen beschikbaar voor hernieuwbare energie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie