Marien van Nieukerken links en tenor Harry van Berne rechts op de foto
Marien van Nieukerken links en tenor Harry van Berne rechts op de foto Wimke Overbeek

Harry van Berne: ‘Schubert was zelf enthousiast over zijn Winterreise’

24 januari 2023 om 15:27 Muziek

BAARN In het Witte Kerkje in Baarn vindt er zondag 5 februari een ,,bijzonder’’ concert plaats. Harry van Berne (tenor) en Marien van Nieukerken (piano) brengen de complete liederencyclus ‘Winterreise ’ ten gehore. Franz Schubert schreef de muziek voor de 24 liederen in het voorlaatste jaar van zijn leven, in een periode van afnemende gezondheid en grote depressiviteit. Dat laten zij weten in een persbericht.

Harry van Berne: ,,Schubert heeft zijn eigen interpretatie gegeven aan de gedichten van Johann Ludwig Müller. Zo heeft hij bijvoorbeeld de volgorde veranderd.” Hij vertelt verder: ,,Zelf was de componist enthousiast over zijn Winterreise. Tijdens een zogenaamde ‘Schubertiade’ heeft hij de liederen voorgezongen, zichzelf begeleidend op de piano. Dat de liederen zo populair zouden worden, had hij nooit kunnen bevroeden, want de reacties waren in zijn tijd niet onverdeeld gunstig. Zijn dierbaarste vrienden en weldoeners konden moeilijk overweg met de duistere sfeer in de liederen.”

ONBEDOELD RAMPZALIG ,,De sociaalkritische gedichten van Müller waren een aanklacht tegen de gang van zaken in die tijd. De gevolgen van het strenge beleid van het Metternich-bestuur waren onbedoeld rampzalig. Der Leiermann (de orgeldraaier) uit het laatste lied staat model voor de kunst in het algemeen: zijn schaaltje blijft leeg. De dichter Müller, net als Schubert zeer jong gestorven, heeft een uitvoering van de Winterreise nooit gehoord,’’ luidt het persbericht.

‘ERVAREN ROTTEN’ De musici Harry van Berne en Marien van Nieukerken zijn ‘ervaren rotten’ in het vak en hebben al jaren een vruchtbare samenwerking. Harry: ,,Wij hebben regelmatig met elkaar opgetreden en lesgegeven, tijdens de door Marien geleide ‘Lied (interpretatie)klassen’, maar ook als gastdocent tijdens een Schubert liedmaster class op Sicilië. Eerder maakten we een cd-opname van de ‘Winterreise ’.’’

AKOESTIEK Harry vertelt verder. ,,Dat was voor ons een manier om onze samenwerking vast te leggen. Wij beschouwen Schubert als een van de eerste romantische componisten omdat de klavierpartij volledig gelijkwaardig is aan de zanglijn. De ‘begeleiding’ beeldt de sfeer mede uit of leidt die in, dat was echt nieuw in die periode!.’ De intimiteit van de liederencyclus past goed bij het Witte Kerkje, waar vanwege de goede akoestiek veel concerten plaatsvinden.

Zondag 5 februari om 15.00 uur in het Witte Kerkje, Kampstraat 8 in Baarn. Het concert duurt een uur en een kwartier. Na afloop is er gelegenheid om bij een drankje na te praten. De toegang is vrij, bij de uitgang wordt om een bijdrage gevraagd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie