Anthony Scheffer neemt de beelden op
Anthony Scheffer neemt de beelden op Lillian Mulder

Concertkoor Baarns dirigent Anthony Scheffer, de veelzijdige musicus

Muziek Deel je nieuws

Als afsluiting van ons zangseizoen bedacht dirigent Anthony Scheffer om een virtual choir video te maken. Om zo zijn bewondering te laten zien voor wat wij de afgelopen periode hebben bereikt.

Als voorbereiding maakte hij voor het koor een opname (per stem) van Giovanni Pierluigi Palestrina’s a capella stuk, ‘Jesu! Rex admirabilis’. Daarmee konden wij thuis verder repeteren. De nadruk lag vooral op de correcte ‘Latijnse’ uitspraak. Ook nam hij per stem de begeleiding op met een metronoom, zodat wij allemaal de muziek in één tempo konden instuderen.

Het bestuur zorgde ervoor dat Het Witte Kerkje in Baarn, onze repetitieruimte, beschikbaar was. Iedere deelnemer had een datum en een tijdstip voor de opnames. En dat alles volgens strenge coronamaatregelen - bij klachten afbellen en thuisblijven! Anthony en de aanwezige bestuursleden deden van tevoren een zelftest.

Het was wel spannend die avond vooral als je nooit een opname in een studio meegemaakt hebt. Eerst werd de audio opgenomen en daarna de beelden. Onze bekende dirigent/violist van twee weken geleden werd ineens een producer, cameraman en regisseur die iedere keer uitleg gaf over zijn opnameapparatuur: de microfoon, zijn laptop en smartphone! 

Het resultaat werd dit Youtube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Yw_vnzFEdj4

Anthony Scheffer: “Het heeft mij ca. 16 uren gekost om o.a. de audio te bewerken en te mixen. Daarnaast de beelden te synchroniseren en tenslotte de video te monteren. En dat gebeurde thuis, na mijn werk! Gelukkig heb ik aardige buren.” 

Voor ons geeft deze opname hoop en inspiratie om voorlopig het beste te maken van “the new normal” van concerteren. Anderzijds is er gelukkig eindelijk licht aan het eind van de tunnel. We gaan ervan uit dat wij in het najaar Vivaldi’s ‘Gloria’ en Galuppi’s ‘Dixit Dominus’ zullen gaan uitvoeren!

advertentie
advertentie