Een Sheltersuit, een warme jas met aanritsbare slaapzak, maakt overleven in vrieskou mogelijk.
Een Sheltersuit, een warme jas met aanritsbare slaapzak, maakt overleven in vrieskou mogelijk. Sheltersuit

Snelle slaapzakkenactie voor Lesbos

14 september 2020 om 08:54 Maatschappelijk

BAARN Binnen een week 15.000 slaapzakken voor de vluchtelingen op Lesbos. Geen gebruikte, liefst nieuwe of nagenoeg brandschone. Dat is het doel van de landelijke actie Because we Carry.

Ciska van den Andel is het inzamelpunt in Baarn. Het is een spoed inzamelingsactie. Eind van de week moeten de slaapzakken al op het eiland zijn. De komende drie dagen, tot en met woensdag kan iedereen zijn slaapzak afleveren op de Westerstraat 6 of 20 in Baarn.

Het beste is om een goede, warme, nieuwe thermo slaapzak te kopen. Liefst met capuchon. Haal de hoes er af en bindt er een touw of lint omheen. Lesbos zit niet te wachten op nog meer plastic afval.

Er wordt heel bewust voor een nieuwe slaapzak gekozen. Geen kleding of tweedehands. Alleen het uitzoeken en sorteren zou al veel te veel tijd kosten, terwijl haast is geboden.

Het is de slaapzak die nu op Lesbos alle verschil maakt. 13.000 mensen slapen na de brand van eerder deze week in het vluchtelingenkamp Moria, massaal langs de weg onder de blote hemel.

Op een slaapzak kun je overdag zacht zitten, je kunt ‘m omslaan bij gure wind, het is lekker zacht om je kind op te verschonen, maar vooral extreem nodig in de nacht. Want niemand heeft een bed.

De actie is vandaag officieel gestart, maar dit weekeinde zijn de eerste zeven slaapzakken al gearriveerd op de Westerstraat.

De Baarnse Ciska van den Andel was anderhalf jaar geleden vrijwilligster op het eiland Lesbos. Ze zag dagelijks onder welke omstandigheden de vele duizenden vluchtelingen moesten leven.

Toen ze van de brand in Moira hoorde, wilde ze per se wat ondernemen. Daarom haakt ze, met vijf vrienden, in op het landelijke slaapzakken initiatief. Ze hoopt in en rond Baarn enkele honderden slaapzakken op te halen. Die gaan donderdag naar een centraal punt om hopelijk nog in het weekeinde daadwerkelijk uitgedeeld te kunnen worden aan de vluchtelingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie