Slimste gemeente van Nederland
Slimste gemeente van Nederland Krantaanbiedingen.nl

Onderzoek 2023: Wassenaar slimste gemeente van Nederland (Baarn op plek 9 - provincie Utrecht)

1 juni 2023 om 06:02 Lokaal Deel je nieuws

Slimme Nederlanders wonen vooral in het westen van het land, blijkt uit een breed onderzoek dat Krantaanbiedingen.nl liet uitvoeren op basis van nieuwe cijfers van het ministerie van OCW en het CBS. De intelligentie-index laat zien dat er grote verschillen zijn per gemeente. Door de data op te delen per provincie en per gemeente zijn lokale verschillen inzichtelijk gemaakt.

Wassenaar mag zich met trots de “Slimste gemeente van Nederland” noemen. Hoewel de Zuid-Hollandse gemeente al enkele jaren uit het rijtje rijkste gemeenten van Nederland is verdwenen, kunnen de inwoners wel met gepaste trots zeggen dat ze in elk geval de slimste koppen van het land hebben.

De eerste grote stad op de lijst - op plek zeven - is Utrecht, gevolgd door Amsterdam. Dit hangt ongetwijfeld samen met de grote studentenpopulatie en de vele hoogopgeleide expats die de steden rijk zijn.

Gemeenten uit het westen van het land domineren de landelijke lijst. Pas op plek 14 staat de eerste gemeente met de gemiddeld hoogste intelligentie die níet in de Randstad ligt: Het Gelderse Rozendaal.


Gemeenten uit het oosten en noorden van Nederland scoren relatief laag in vergelijking met de rest van het land. Vier van de tien laagst scorende gemeenten bevinden zich in de provincie Groningen.


Het volledige onderzoek is hier te vinden: 
https://www.krantaanbiedingen.nl/slimste-gemeente/

Waarom dit onderzoek?


Krantaanbiedingen.nl wil met dit onderzoek aandacht vestigen op het belang van lezen. In het boek Hersenen willen lezen van Erik Scherder, vertelt de bekende hoogleraar neuropsychologie waarom lezen goed is voor je brein.

Lezen maakt je slimmer en geeft je energie, betoogt hij in zijn boek. Dat wil hij voor iedereen. En daar staat Krantaanbiedingen.nl natuurlijk ook achter.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie