Term Bersiap moet je niet schrappen: ‘Koloniale geschiedenis moet je juist vertellen’

20 jan 2022, 11:30 Historie
Baarnsche Courant
Theo van der Kuil bij de maquette van MS Ruys.
Theo van der Kuil bij de maquette van MS Ruys.

BAARN Verdiep je altijd in de tijdsgeest en belicht alle kanten. Theo van der Kuil is geïnteresseerd in vele thema’s: Paleis Soestdijk, energietransitie maar vooral de geschiedenis van Nederlands-Indië.

Niet zo verwonderlijk, want hij is er in 1938 geboren. Alles leest hij over de periode net voor de politionele acties. Ook in Baarn is hij actief bij discussies over slavernij en onderdrukking. Nu is hij geïrriteerd en dat is zacht uitgedrukt. Het Rijksmuseum vindt het begrip Bersiap racistisch en bij een nieuwe tentoonstelling over het ontstaan van Indonesië zal het woord nauwelijks meer opduiken. Dat zint hem niet, dus is er een lange brief naar het Rijksmuseum en verschillende media gegaan. Voorop gesteld, de roep om onafhankelijkheid..

Mis niks, lees alles van Baarn


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Baarn en omliggende plaatsen met Baarnsche Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Baarnsche Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Baarn.