Afbeelding
Theater de Speeldoos Baarn

Sympathieke feelgoodfilm Rocco & Sjuul in Baarnse Bios

20 november 2023 om 15:37 Film

BAARN In Rocco & Sjuul komen twee jeugdgeliefden elkaar decennia later opnieuw tegen. De vonk van toen laait opnieuw op, maar dat brengt onvermijdelijke consequenties met zich mee. Is het ooit te laat om voor jezelf te kiezen en opnieuw te beginnen?

De 70-jarige Sjuul (Beppie Melissen) is zo’n vrouw die haar hele leven in dienst van anderen heeft gestaan. Na de hersenbloeding van haar echtgenoot Walther is ze in de overlevingsstand terechtgekomen. Ze staat niet alleen klaar als mantelzorger voor haar man, maar ook als oppasoma voor de kleinkinderen en als steun en toeverlaat voor de buurvrouw. Sjuul is zo’n vrouw zoals er zovelen zijn in Nederland, maar die nauwelijks zichtbaar zijn: praktisch, zorgzaam en een rots in de branding voor iedereen om hen heen, maar ook zichzelf wegcijferend. Aan zichzelf is Sjuul al decennia niet meer toegekomen. Niet dat ze daarover klaagt: het is zoals het is.

Als Sjuul op de glibberige zwembadvloer haar arm breekt, loopt ze in het ziekenhuis een oude vlam tegen het lijf. Letterlijk. Rocco (Sabri Saad El-Hamus) is een Egyptische arbeidsmigrant, die zich vroeger liever voordeed als Italiaan. Op de dansvloer flirtten ze er destijds hevig op los, maar van een relatie kwam het niet. Beiden trouwden met een ander en kregen kinderen. De decennia verstreken en ze dachten nauwelijks meer aan elkaar, totdat ineens de vonk weer overslaat en de vlinders in de buik terug zijn.

Dit brengt onvermijdelijke consequenties met zich mee. Kan dat wel, verliefd worden op een ander terwijl je partner nog leeft maar niet meer is wie hij ooit was? Het contact met Rocco geeft Sjuul afleiding en verzacht haar grote verdriet, maar haar schuldgevoel richting Walther werkt als een rem. Ook richting haar dochters heeft Sjuul het gevoel haar keuzes te moeten uitleggen en verantwoorden. Kun je grenzen aangeven over het oppassen op kleinkinderen of ben je dan een liefdeloze oma? Rocco dwingt haar weer echt te voelen en dan zit er niets anders op dan uit te zoeken wat ze zelf nou eigenlijk wil. Regisseur Anna van der Heide (De Liefhebbers) verkend deze complexe vraagstukken op een luchtige, maar respectvolle manier en laat daarmee zien dat de gewone man en vrouw op leeftijd ook gewoon wensen, verlangens en dromen heeft.

Beppie Melissen en Sabri Saad El-Hamus presteren op de toppen van hun kunnen in deze warme film over liefde en verdriet. Beppie Melissen is uitstekend als Sjuul, wier hoofd en hart door het weerzien met Rocco ineens met elkaar in conflict zijn: je overgeven aan een nieuwe liefde is op je zeventigste kennelijk nog net zo overweldigend als wanneer je zeventien bent. Met Sabri Saad El-Hamus heeft ze een fijne, hartverwarmende chemie. Hij is geknipt voor de rol van Rocco, die van nature levenslustig is, maar vastgeroest zit in een uitgeblust huwelijk en zijn vroegere successen als ondernemer. Boven alles zijn deze personages herkenbaar, juist doordat ze zo ‘alledaags’ zijn. De hele film ademt het gevoel gemaakt te zijn voor gewone mensen, door gewone mensen en over gewone mensen en hun worsteling met het leven, en dat is wel zo verfrissend. Je kunt niet anders dan de personages in deze sympathieke feelgoodfilm het allerbeste wensen.

Rocco & Sjuul is op maandag 27 november om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Voor meer informatie en kaarten speeldoosbaarn.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie