Na de slag om Stalingrad wordt de A-4 raket het vergeldingswapen V-2.
Na de slag om Stalingrad wordt de A-4 raket het vergeldingswapen V-2. Onbekend

Wernher von Braun en de V2-raket

16 oktober 2021 om 11:41 Evenementen

BAARN Op woensdagmiddag 10 november verzorgt docent Hans Walrecht in Theater de Speeldoos een lezing over Wernher von Braun en de V-2 raket.

De lezing begint met een korte geschiedenis van de raket, vervolgens de Duitse ‘rakettenkoorts’ (die een direct gevolg is van de Vrede van Versailles in 1919), de ontwikkeling van de A serie door het Duitse leger o.l.v. Wernher von Braun, het testen en de werking van de A-4 raket. Na de slag om Stalingrad wordt de A-4 raket het vergeldingswapen V-2. Dan volgt de V-2 productie in Peenemünde, de Britse inlichtingendienst en haar ontdekkingen, het bombardement op Peenemünde en de verplaatsing van de productie naar de ondergrondse fabriek in Mittelberg. Hoe vonden mobiele lanceringen plaats? Den Haag wordt Cape Canaveral achter de duinen. Hoe groot was de aangerichte schade en het menselijk leed? Het einde van de V-2 terreur leidt tot een nieuw begin van de ruimtevaart. En dat zal uiteindelijk weer leiden tot de bemande maanlandingen.
Wernher von Braun speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Zijn droom was de ruimtevaart naar andere planeten. In de praktijk leidde het tot een vernietigingswapen. Uiteindelijk zette ruim 20 jaar na de oorlog zijn raket mensen op de maan. De droom was uitgekomen.
Hans Walrecht is tot zijn pensioen leerkracht geweest, de helft van zijn loopbaan ook deskundige in het gebruik van ICT op scholen. Hij heeft als secretaris van de sterrenkundevereniging Zenit in Den Helder ook veel evenementen georganiseerd, waaronder de tentoonstelling Beelden uit de Ruimte in 1981. Momenteel is hij vrijwilliger bij Aviodrome en het Stoommachinemuseum in Medemblik. Verder geeft hij diverse lezingen. In De Speeldoos op 10 november van 14:00 - 16:00 uur, prijs: € 18,50. Inschrijven kan via www.volksuniversiteitbaarn.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie