Is vogelgriep de volgende pandemie? ‘Blijf in ieder geval bij dode vogels uit de buurt’

24 jan, 11:28 Dieren René Beekvelt
Mogelijke vogelgriepslachtoffers worden op uiterst voorzichtige wijze verzameld, wnat het virus kan van dier op mens overspringen.
Mogelijke vogelgriepslachtoffers worden op uiterst voorzichtige wijze verzameld, wnat het virus kan van dier op mens overspringen.

REGIO Vogelgriep heeft ook dit winterseizoen geleid tot het ruimen van verschillende pluimveebedrijven. Maar niet alleen voor vogels vormt het virus een risico. Inmiddels is duidelijk dat ook mensen geïnfecteerd kunnen worden en zo’n infectie kan zeer ernstig verlopen.

Het vogelgriepvirus wordt in Nederland vooral verspreid door wilde trekvogels, met name uit het brongebied Azië. Eigenlijk kan je niet spreken van hét vogelgriepvirus. Er gaan op ieder moment talloze vogelgriepvirussen rond, maar die zijn grotendeels ongevaarlijk (laag-pathogeen) voor wilde vogels en pluimvee. In de intensieve pluimveehouderij in Azië zijn sinds de eeuwwisseling echter al verschillende malen hoog-pathogene – en dus gevaarlijke – varianten ontstaan, die vi..

Mis niks, lees alles van Baarn


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Baarn en omliggende plaatsen met Baarnsche Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Baarnsche Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Baarn.