Robert White treedt op in de Nicolaaskerk.
Robert White treedt op in de Nicolaaskerk. Nicolaaskerk

Concert Lamentations van Robert White in Nicolaaskerk

2 april 2023 om 12:00 Activiteiten

BAARN Het Kamerkoor Vocaliber zingt zaterdag 8 april de Lamentations of Jeremiah van de Engelse Renaissance componist Robert White in de Nicolaaskerk in Baarn.

In het boek Klaagliederen rouwt de profeet Jeremia om de verwoestingen en het leed die door de Chaldeeën over het heilige land gebracht zijn. Volgens de traditie trok Jeremia zich na de vernietiging van Jeruzalem door Nebukadnezar in een grot buiten de Damascus-poort terug waar hij zijn boek schreef. Het wordt op de joodse treurdag Tisja be’Aaw in alle synagogen voorgelezen, zowel ‘s avonds als ‘s ochtends.

De Klaagliederen, ook Threni of Lamentationes, van Jeremia uit het Oude Testament zijn in de roomskatholieke liturgie tot rond 1970 gezongen voor de eerste nocturnen van de Metten op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Zij bezingen de vernietiging van Jeruzalem in 587 v.Chr.

De Donkere Metten, of Treurmetten, zijn de gezongen Metten van de laatste drie dagen van de Goede Week, waarschijnlijk zo genoemd vanwege het uitdoven van de lichten of kaarsen tegen het eind van de lauden die op de metten volgen. Tijdens de donkere Metten gebruikt men een driehoekskandelaar met daarop vijftien kaarsen. Na ieder gebed wordt een kaars gedoofd, wat de vlucht van de volgelingen van Christus (de discipelen en de vrouwen bij het kruis) symboliseert. De laatste kaars, het symbool van Christus, wordt niet gedoofd, maar na boven het altaar te zijn gehouden achter het altaar geborgen, waarna hij weer tevoorschijn wordt gehaald, de Opstanding van Christus symboliserend.

De Klaagliederen worden op deze drie dagen verdeeld over negen lessen (drie per dag). Elke les wordt afgesloten met de zin ‘Jerusalem, Jerusalem, convertere ad Dominum Deum tuum’ (Jeruzalem, Jeruzalem, keert terug tot uw God de Heer).

Kamerkoor Vocaliber o.l.v. Richard Vos trad in het verleden veelvuldig op in de Pauluskerk in Baarn tijdens de Paulusconcerten. Deze keer is het koor dus te beluisteren in de prachtige Nicolaaskerk. Naast de Lamentations zingt het koor ook nog twee motetten, te weten het Miserere Mei van William Byrd en O vos omnes van Pablo Casals.

Het concert begint om 14.00 en duurt 45 minuten. De toegang is vrij. De kerk is gelegen aan de Kerkstraat 17 in Baarn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie