boekhandel
boekhandel Thera Coppens

Baarnse schrijfster houdt lezing over de literaire belangstelling van prinses Juliana

1 april 2023 om 13:44 Activiteiten

BAARN Thera Coppens houdt woensdagmiddag 5 april om 14.00 uur in de Nieuwe Kerk te Amsterdam een lezing over ‘De lezende Juliana’. De succesvolle tentoonstelling is dan nog maar enkele dagen te zien (tot 10 april). Dit is de laatste kans om ‘De eeuw van Juliana’ te zien.

De Baarnse schrijfster Thera Coppens deed onderzoek naar de literaire belangstelling van prinses Juliana en ontdekte veel over haar voorkeuren via brieven, verhalen van auteurs, biografieën en de gesprekken die ze in boekhandel Den Boer tussen prinses Juliana en de verkoopster hoorde. Prinses Juliana was een intelligente en kritische lezeres met een warm gevoel voor poëzie en humor. 

BEELDEN Thera Coppens wijdde er een artikel aan in het boek ’De eeuw van Juliana’ en zal er op 5 april aan de hand van beelden over vertellen. Ze volgt Juliana van Ot en Sien tot De Heksen van Roald Dahl en via de poëzie van haar vriendin Vasalis tot het bezoek van nobelprijswinnaar Thomas Mann aan Soestdijk. 

Tot slot klinkt een overbekend lied van Annie M.G. Schmidt. De schrijfster kreeg opdracht van koningin Juliana om een toneelstuk te schrijven voor haar en haar vriendinnen op Soestdijk. Uit dit lied, dat in de Nieuwe Kerk wordt gezongen door Paula Bär-Giese, blijkt het grote inlevingsvermogen van de schrijfster. In ‘De koningin van Lombardije’ bezingt ze het lot van de vorstin die in het rijtuig altijd maar moet wuiven en wuiven, tot ze er genoeg van krijgt.

Tickets voor de tentoonstelling en de lezing zijn te reserveren via www.denieuwekerk.nl. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie