Fred Lammers tuigt met prins Bernhard de kerstboom op in Paleis Soestdijk.
Fred Lammers tuigt met prins Bernhard de kerstboom op in Paleis Soestdijk. Herman van Dam

Fred Lammers praat over de Oranjes; Gratis Blikopener lezing op 20 april

1 april 2023 om 17:00 Activiteiten

BAARN De Baarnse journalist Fred Lammers heeft een bijzondere verhouding met Soestdijk. Als journalist voor het dagblad Trouw schreef hij 40 jaar over het koningshuis. Op 20 april vertelt hij hierover in de bibliotheek in de Hoofdstraat. 

Lammers is een van de meest gerenommeerde Oranjekenners van Nederland. Overdag deed hij verslag voor Trouw en ‘s avonds schreef hij aan zijn boeken. Minimaal zestig Oranjeboeken verschenen van zijn hand. Alleen in 1979 al drie: Alexander, de vergeten kroonprins, De Oranjes in de negentiende eeuw en Het koninklijke boekje. 

Hij had een bijzondere relatie met Prins Bernhard. Die had kritiek op een verhaal en ontbood Lammers op het paleis. Daaruit ontstond een bijzondere connectie zoals hij het zelf noemt, waarbij hij in bepaalde periodes wekelijks op het paleis kwam. ,,Oranjes zijn gewone mensen in bijzondere omstandigheden”, is een van zijn oneliners. De andere: ,,De monarchie is natuurlijk een raar iets, maar men vindt het sprookje prachtig.” Hij vindt het allemaal interessant, maar is ook kritisch. Tot op de dag van vandaag. Op de foto tuigt hij samen met prins Bernhard de kerstboom op in de huiskamer van koningin Juliana en prins Bernhard.

BLIKOPENER De lezing geeft Lammers in het kader van Blikopener. Dat is een reeks lezingen die maandelijks plaatsvindt in de bibliotheek. De spreker komt uit de regio of er wordt over een lokaal thema verteld. Toegang is gratis en is inclusief lunch. Aanmelden kan via www.bibliotheekeemland.nl/oranjes.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie