plaatsvervangend bataljonscommandant 44 painfbat Prins Johan Willem Friso (links) te midden van Libanon-veteranen
plaatsvervangend bataljonscommandant 44 painfbat Prins Johan Willem Friso (links) te midden van Libanon-veteranen Gerrit Kracht

Een Baarnse held: In memoriam Niek Bonekamp 1958-2011

Achtergrond Deel je nieuws

BAARN Zes Libanonveteranen (1979) hebben afgelopen maandag in de Johannes Postkazerne te Havelte de “Sculptuur operationeel optreden” van de destijds dienstplichtig sergeant Niek Bonekamp uit Baarn overhandigd aan de plaatsvervangend bataljonscommandant 44 painfbat Prins Johan Willem Friso in Havelte.

En wel om daar deel uit te maken van de historische collectie die beheerd wordt door Adjudant-onderofficier b.d. D.J. van Duuren.

Niek was 42 jaar terug sergeant groepscommandant op een pantserwagen DAF YP408 van het Nederlandse bataljon bij de ‘vredesmacht’ van de VN UNIFIL. (United Nations Interim Forces in Lebanon) 

Hij overleed 10 jaar geleden aan een hartstilstand.

Tien dagen voor hij stierf, 32 jaar na zijn uitzending, ontving Niek in Havelte net als zijn kameraden en medestrijders deze dapperheidsonderscheiding.

Dat was voor zijn optreden bij een zeer gewelddadige actie waarbij ze, tijdens het te hulp schieten van het Fiji-bataljon bij het dorp Qana in Zuid Libanon, door de PLO van uit het niets zwaar onder vuur werden genomen. Aan Nederlandse zijde vielen drie ernstig gewonden. Aan PLO zijde meerdere gewonden en nog meer doden door het terugvuren van de in het nauw gebrachte Nederlanders.

De Nederlandse VN militairen van UNIFIL werden op laffe manier overmeesterd doordat gevangen FIJI VN-soldaten als menselijk schild werden gebruikt.  

Daarna werden onze jongens gegijzeld geschopt en geslagen en met executie bedreigd.

Niek had een bewonderenswaardige rol bij het gewelddadige vuurgevecht tussen de PLO en de Nederlandse Unifil eenheid. 

Hij heeft nooit ruchtbaarheid aan gegeven aan die daad of er zich iets op voor laten staan.

Niek was een flamboyante intelligente, markante en dappere vent die in Baarn nog wel eens verkeerd op zijn waarde word geschat.                                                                                                  

                                                              Baarn,   Peter Beuken 

overhandiging aan plaatsvervangend bataljonscommandant 44 painfbat Prins Johan Willem Friso
close up sculptuur dapperheidsonderscheiding
Niek Bonekamp als militair ('79) en tijdens uitreiking van de sculptuur (2011)
advertentie