Henri Spijkerman (r) tegen Walter Schram
Henri Spijkerman (r) tegen Walter Schram Ton Koekkoek

Baarnse schakers beginnen nieuw seizoen zonder remises

10 september 2018 om 17:53 Sport/sport Deel je nieuws

Ondanks een ietwat uitgedund spelersbestand was er afgelopen vrijdag op de eerste interne competitiedag van seizoen 2018-2019 sprake van een goede opkomst. Zeven partijen waarin geen enkele partij in remise eindigde.

 

Mario Lambrechts en Erik van Lier speelden evenals vorig seizoen de eerste partij tegen elkaar. Van Lier won toen. Ook dit keer trok Van Lier aan het langste eind. De partij tussen Thur Breukers en Rogier Burger was snel afgelopen. Na een Russische opening weken beide spelers snel af van de theorie. Door onoplettendheid lag de weg naar de koning van Burger echter open. Na een snelle dameuitval van Breukers verdedigde Burger niet goed en werd al na 7 zetten pardoes mat gezet.

Ed Duister kwam met wit iets beter uit de opening dan Conrad Keijzer. Na enkele onnauwkeurige zetten van Keijzer voerde Duister langzaam de druk op tot de stelling niet meer speelbaar was voor zwart.

Ton Koekkoek en Frits Kok speelden een onderhoudend duel dat tot het middenspel redelijk gelijk opging. Een verkeerde damezet van Koekkoek deed vervolgens het tij keren. Kok kon toen met een toren binnendringen en een aantal pionnen winnen. In het eindspel bleek die pionnenvoorsprong beslissend.

Christian Krijnen en Martijn Kruiswijk openden met de zogenaamde Hillbilly-variant van de Caro-Kann-opening. Krijnen nam het initiatief. Toen Kruiswijk stukken wist af te ruilen, was de druk echter van de ketel. Een ingesloten dame van Krijnen luidde het einde van de partij in.

Geen remises

Walter Schram, met wit, kwam tegen Henri Spijkerman  lekker uit de opening en ging met licht voordeel het middenspel in. Nadat de dames waren geruild, dacht Schram dat de eerste remise ooit tussen beide kemphanen een feit was. Maar Spijkerman zette zijn tanden nog eens goed in de partij. Spijkerman liet niet meer los en voerde de partij vakkundig naar winst.

Na een geweigerd damegambiet rokeerde André van der Braak kort en Rob Boss lang, waarna een spannende stelling ontstond. Na dameruil bleef een remisestelling over. ‘Als André op dat moment remise had aangeboden, had ik dat geaccepteerd’, zei Boss later. Dat aanbod kwam iets later, maar toen had Boss gezien dat hij een toreneindspel tot winst kon voeren.

Stand aan kop:

Van Lier             57
Spijkerman        54
Boss                 53
Kok                   52
Breukers            49

Meer informatie over schaken in Baarn op de website van de schaakvereniging: www.baarnseschaakvereniging.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie