Toelichting bij Praamgracht
Toelichting bij Praamgracht Eigen foto CDA Baarn

CDA-Baarn-fietsronde trok de polder in

4 december 2021 om 22:33 Lokaal Deel je nieuws

Deze maand staat het onderwerp zonne- en windenergie op de agenda van de gemeenteraad. Voor grote windmolens is in Baarn geen draagvlak en geen ruimte. Voor zonneweides zijn enkele gebieden als optie aangewezen, waaronder twee gebieden in de Eempolder. Dat betreft een strook langs de Praamgracht en een strook langs de zuidkant  van de A1. Voor het CDA Baarn was de bestemming voor de maandelijkse fietsronde dus duidelijk: de polder in.

De Vereniging Vrij Polderland wilde graag aan de CDA fractie duidelijk maken waarom zij tegen de plannen voor zonneweides op deze plekken zijn. In plaats van af te spreken in het gemeentehuis of te beeldbellen, werd gezamenlijk op de fiets de polder in getrokken. Verzameld werd op de plek waar De Botter ophoudt en waar de Eemerwaard begint, langs de Praamgracht. Een lange smalle strook langs de Praamgracht, van het spoor tot aan de Eem, is aangeduid als mogelijke locatie voor een zonneweide. Verschillende bewoners van De Botter, die hun vrije uitzicht over de polder dreigen kwijt te raken, kwamen even hun zorgen uiten. Net als de CDA fractie waren de aanwezigen van mening dat een zonneweide op deze plek geen goed idee is. Eerst maar eens alles op alles zetten om de Baarnse daken vol te leggen met zonnepanelen, zowel de woningen als de bedrijfsgebouwen.

Vervolgens werd een kijkje genomen op de groene strook tussen de A1 en de Grimmesteinseweg, ook een potentiële locatie voor een zonneweide. Geen spectaculaire strook natuurschoon, maar wel een groene buffer tussen de A1 en de Eempolder. Wordt deze buffer gebruikt als zonneweide, dan zal aan de rand een nieuw overgangsgebied moeten ontstaan, en zo worden de randen van de Eempolder steeds verder opgebruikt. 

Een nuttig werkbezoek. Genietend van de mooie Eempolder en de frisse buitenlucht kon de CDA fractie met de mensen van Vereniging Vrij Polderland, enkele bewoners van De Botter en twee boeren die zich bij het gezelschap aansloten zich een beter beeld vormen van de gevolgen van het creëren van zonneweides op deze plekken in de Eempolder.

Toelichting bij Grimmesteinseweg
Toelichting bij Praamgracht
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie