Weg gemaaid riet in de Eemlandpolder
Weg gemaaid riet in de Eemlandpolder J van de Vlekkert

Eemlandpolder industrie of natuur?

22 november 2021 om 21:18 Lokaal Deel je nieuws

Eemlandpolder industrie of natuur?

Bescherming
Deze week liep ik op de zomerdijk in de Eemlandpolder. Ik schrok me een hoedje toen ik zag hoeveel rietkragen er bij de waaien weggehaald waren. Een week er voor stonden de rietkragen er nog. Wat hebben watervogels de rietkragen hard nodig om zich in bescherming te nemen tegen hun vijanden die in de polders ronddwalen, zoals roofvogels, vossen ed.
Ook de sloten zijn zodanig geschouwd dat er op die plekken geen riet meer te vinden is. Door  grondig te schouwen, is het voor zwanen en watervogels die in de polder verblijven, moeilijk voeding, als gras en waterplanten, in de sloten te vinden.
Door het weghalen van riet neem je ook levend materiaal mee, waaronder libellen- en juffereitjes.
Straks in het voorjaar komen de rietvogels en gorzen terug van hun overwinteringsplaats en vinden nauwelijks riet om in te verblijven. Is dat niet triest?

Verjagen
Vorige week werden de ganzen in de polder, die er al minder in aantal zijn vergeleken met andere jaren, door vogelafweerpistolen verjaagd. Nu vloog de hele middag een paramotor rond boven de polder. Verschillende soorten ganzen, kieviten, spreeuwen, goudplevieren en andere vogelsoorten worden hierdoor verstoord.
Veel weilanden worden met mest geïnjecteerd, waardoor het bodemleven in de loop der tijd helaas ook steeds minder is geworden. De weidevogelstand is dan ook inmiddels helaas afgenomen.

Verrijking
Eerder schreef ik de Provincie Utrecht, verschillende Gemeenten en raadsleden, natuurorganisaties en waterschappen aan. Aan hen uitte ik mijn zorgen over het beheer van de Eemlandpolder.
Helaas, het beheer wordt er niet beter op, integendeel. Ik ben me ervan bewust dat veel boeren het in ons land niet makkelijk hebben. Echter, het beheer in de Eemlandpolder zou in samen spraak met de provincie en instanties wel anders kunnen. Ecologisch beheer van de polders zou fantastisch zijn!
Hierdoor krijg je een rijker bodemleven, variatie aan wilde planten, meer insecten, meer vogelsoorten en roofvogels. Kortom, meer biodiversiteit!

Waanbeeld
Er wordt nu zo ‘geboerd’ en of beheerd’ dat het tegenovergestelde van biodiversiteit het geval is.
Wanneer er geen biodiversiteit is in de Eemlandpolder, dus geen verscheidenheid aan planten- en diersoorten, is de Eemlandpolder arm. Is dat misschien een reden om in de toekomst windmolens te plaatsen?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie