Johannette Zomer brengt troost in de Pauluskerk

15 oktober 2020 om 18:18 Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

Dat de beperkende coronamaatregelen ook de cultuursector hard heeft getroffen is evident. Overal in het land kwam er abrupt een einde aan geplande concerten met klassieke muziek. Inmiddels zijn de regels waaronder concerten kunnen plaatsvinden enigszins verruimd en zie je her en der weer concerten plaatsvinden voor een beperkt publiek. Zo bestaat er voor een klein aantal liefhebbers komende donderdagavond 29 oktober de mogelijkheid een bijzonder concert bij te wonen in de aan de Brink gelegen Pauluskerk. Daar zal de sopraan Johannette Zomer samen met barokhoboist en blokfluitist Nienke van der Meulen, luitist Fred Jacobs en stadsdichter Tim Pardijs op zoek gaan naar verdriet en troost die muziek biedt. 

Er zijn die avond twee optredens gepland elk toegankelijk voor 30 bezoekers. De aanvangstijden zijn 19.30 uur (uitverkocht!) en 21.15 uur. Op het programma staan o.a. het intense ‘Flow my tears’ van Dowland, ‘The Plaint’ van Purcell, ‘Seufzer, Tränen, Kummer, Not’ van Bach en ‘Muss der Tod denn auch entbinden’ van Buxtehude. Stadsdichter Tim Pardijs zal de link leggen tussen ‘toen en nu’ en de actualiteit belichten in zijn pakkende gedichten die hij zelf voordraagt.

Het coronavirus is niet de eerste rampspoed die onze wereld treft. Aardbevingen, de pest, grote stadsbranden, overstromingen; het is van alle tijden. In de klassieke muziek komen we veel van deze gebeurtenissen tegen. Zo schreef Bach zijn wereldberoemde cantate ‘Aus der Tiefe’ na een stadsbrand in Mühlhausen die de hele binnenstad verwoestte en veel levens kostte. Telemann componeerde zijn ‘Donnerode’ na een grote aardbeving in Lissabon. Maar ook persoonlijk leed vinden we terug in de muziek; Buxtehude componeerde het prachtige ‘Muss der Tod denn auch entbinden’ naar aanleiding van de dood van zijn vader. Muziek bood en biedt troost in moeilijke tijden, toen en nu.

Toegangsbewijzen en coronamaatregelen

Toegangsbewijzen kosten € 25 en kunnen uitsluitend vooraf besteld worden via de website www.johannettezomer.com. Bezoekers worden geacht zich te houden aan vigerende coronamaatregelen een mondkapje dragen en thuis te blijven wanneer er sprake is van verkoudheidsklachten en/of koorts. Raadpleegt u voor meer informatie de website van Johannette Zomer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie