Versmalling en tijdelijke afsluiting Hoofdstraat

24 september 2020 om 15:19 lokaal Deel je nieuws

Vanaf 30 september wordt de Hoofdstraat ca. 2 weken afgesloten omdat de straat gedeeltelijk wordt versmald en het trottoir verbreed ter voorkoming van draaiende vracht- en koelwagens in de nachtelijke uren. Slechts enkele bewoners zijn vooraf door de gemeente geïnformeerd over de plannen en alle overige bewoners zijn voor een kennelijk voldongen feit gesteld.

In de Hoofdstraat spelen 2 problemen waarover bewoners in de afgelopen jaren contact hebben gehad met wethouders en ambtenaren. 

A) Verkeersonveiligheid doordat veel harder dan 30 km wordt gereden, waardoor scholieren en andere fietsgebruikers kunnen worden aangereden op een veelgebruikte fietsroute in beide richtingen. Er is nauwelijks genoeg ruimte om elkaar te passeren en vaak wordt over de stoep gereden om elkaar te ontwijken. Met 2 parkeergarages en meerdere uitritten, is het uitrijden voor bewoners soms riskant. Door bewoners is daarom gevraagd om vrachtverkeer door de Hoofdstraat te weren en snelheidsbeperkende maatregelen te treffen.

B) Dreigende verzakking van historische panden. In juli zijn roadblocks geplaatst als proef om het (vracht)verkeer in de Hoofdstraat af te remmen en het parkeren van draaiende koel- en vrachtwagens tegen te gaan. Dit bleek verkeersonveilig te zijn. De vraag is of een permanente gedeeltelijke wegversmalling de verkeersveiligheid bevordert aangezien het gemotoriseerd verkeer en de fietsers op dit stuk nog minder ruimte krijgen om elkaar te passeren, terwijl in de rest van de straat nog wel met snelheid kan worden gereden. 

Bovendien biedt de versmalling alleen een oplossing voor de bewoners die last hebben van draaiende vracht- en koelwagens voor hun deur maar niet voor het andere risicovolle probleem.

Met het oog op de veiligheid is het noodzakelijk dat de gemeente ook iets doet aan de snelheid waarmee gereden wordt in de Hoofdstraat, voordat er ongelukken gaan gebeuren met blijvend letsel of dodelijke afloop, vooral daar waar het relatief jonge kinderen en oudere fietsers betreft, die niet altijd snel (kunnen) reageren. De vrees van bewoners voor een ongeluk is tot dusver door de wethouder afgewimpeld als ‘kleine kans” en zij vindt het nemen van snelheidsbeperkende maatregelen daarom niet nodig. 

Laten we niet wachten op een ongeluk, daarom deze oproep aan de gemeente: Tref toch snelheidsbeperkende maatregelen voor de gehele straat en doe dat zo snel mogelijk. En graag deze keer wel in overleg met àlle omwonenden.

Ingrid Hermens

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie