De jonge kauwen hebben honger
De jonge kauwen hebben honger Vogelopvang Soest

Vogelopvang Soest verwacht 3500 vogels

4 februari 2019 om 13:09 lokaal Deel je nieuws

Bij vogelopvang Soest is het nu nog rustig. Maar zodra de lente komt, stromen de jonge en verzwakte vogels binnen. De huidige ploeg van vooral vrijwillige medewerkers kan de drukte dan nauwelijks aan. Ze zijn nu hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers die straks mee willen helpen alle vogels te verzorgen.

De vogelopvang in Soest maakt onderdeel uit van de Stichting Dierenzorg Eemland. Deze stichting verleent - naast de hulp aan vogels - ook asiel aan en opvang  voor honden, katten, konijnen en knaagdieren. Hoewel het nu in de winter relatief rustig is in de hokken en volières voor vogels, maakt de stichting zich wel ernstig zorgen over de verwachte grote toestroom van vogels in de lente en de zomer.  Want juist in deze periode worden er veel jonge, verzwakte of gewonde vogels binnen gebracht.

Volle bak

“Het is voor ons dan alle hens aan dek om de hokken en bezetting voor de opvang van ongeveer 3500 vogels in het vroege voorjaar rond te krijgen ”, geeft Sander de Graaf, coördinator dierverzorging aan:  “De komende lente en zomer verwachten we weer een hele grote toestroom van mensen die jonge en gewonde vogels ter verzorging bij ons komen brengen. Soms is het zo druk dat de mensen zelfs moeten wachten om de vogel te laten onderzoeken. Daarom starten we nu al met het werven van nieuwe vrijwilligers, zodat we op tijd onze poule kunnen uitbreiden en niet het risico lopen om ‘nee’ te moeten verkopen.” 

Hulp hard nodig

De vogelopvang van Dierenzorg Eemland merkt dat de afgelopen jaren er steeds meer vogels en andere dieren uit de wijde omtrek naar Soest gebracht worden. Dat komt deels doordat er steeds meer aandacht is voor onze wilde vogels, maar ook door sluiting van een aantal opvangen. Diverse dierenambulances ver buiten de regio komen dan ook regelmatig vogels bij de opvang afgeven. “Zelfs helemaal vanuit Harderwijk of uit de Flevopolder krijgen we soms vogels aangeboden. Omdat ons werkgebied steeds groter wordt zijn we blij dat de plannen om de volières te vergroten nu in een ver gevorderd stadium zijn. Maar, zo vervolgt Sander zijn oproep: “zonder nieuwe vrijwilligers kunnen we de grote toestroom van vogels dit voorjaar en zomer niet aan! We hebben een hele leuke en gedreven groep vrijwilligers maar kunnen nog heel wat extra handen gebruiken. Het is ontzettend dankbaar werk. Het  kan van alles zijn: hokken en volières schoonmaken, jonge vogels voeren, nieuwe vogels aannemen, zieke vogels nakijken en zo nodig naar de dierenarts brengen. En natuurlijk zorgen wij er voor, voordat de drukte losbarst,  dat de nieuwe vrijwilligers begeleid en goed ingewerkt worden.”

Heel welkom

Wie na het lezen van dit bericht enthousiast is geworden om als vrijwilliger binnenkort bij de vogelopvang in Soest aan de slag te gaan kan voor meer informatie en aanmelden kijken op:  www.dierenzorgeemland.nl/vacatures.

Vogelopvang Soest is onderdeel van DierenZorg Eemland. De stichting bestaat grotendeels uit vrijwilligers en is vrijwel geheel afhankelijk van donateurs en sponsors.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie