poster Help Melden
poster Help Melden orangetheworld

Hoe ga jij ermee om als je merkt dat iemand te maken heeft met geweld achter de voordeur?

9 december 2020 om 19:08 Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

Hierover ging het maandag 7 december in Lokaal-O tijdens de bijeenkomst ‘Stop geweld tegen vrouwen’ die samen met de Soroptimisten en Zin in Baarn was georganiseerd.

In het gesprek bleek dat mensen meestal snel in de valkuil stappen om in de actie te schieten, in de reddersrol te stappen. Maar als iets niet helpt, dan is dat het wel. Je kunt geweld tegen iemand niet vóór haar stoppen.

Probeer er gewoon te zijn voor wie het meemaakt. Luister zonder oordeel, ook zonder oordeel over de dader. Maar stel vragen als je een vermoeden hebt en vraag ook door, bv. ‘Ben je hiermee wel gelukkig?’ Zoals is gehoord: “Als mij was gevraagd: voel je je nog wel veilig, dan had ik ‘nee’ kunnen zeggen, en was dat het begin van een gesprek en misschien een verandering van mijn situatie geweest.” Soms moet iemand zich eerst ervan bewust worden dat het leven met geweld niet normaal is.

Er is geen standaardreactie die je in alle situaties uit de kast kunt trekken. Je moet zien aan te voelen of je heel voorzichtig moet zijn met vragen, of misschien iemand ook kunt verder brengen door de geweldsituatie direct bij de naam noemen. En degene ook duidelijk te maken dat het niet aan haar ligt maar dat alleen zij zelf - met hulp van anderen - de situatie kan veranderen.

Vaak komt iemand pas in actie als het water tot aan de lippen staat: “Ik ging bij hem weg omdat ik mezelf niet meer herkende, ik had geen zelfvertrouwen meer en was alleen nog maar bang. Het heeft zolang geduurd omdat mijn valkuil niet mijn kwetsbaarheid was, maar juist mijn kracht: ik bleef de schijn ophouden.”

Vaak doen vrouwen geen melding of aangifte vanwege schaamte, omdat ze hopen dat het weer over gaat, omdat ze loyaal zijn aan hun man, omdat ze bang zijn voor de gevolgen.
Natuurlijk zijn er ook situaties waarin je een melding moet maken bij een hulpverleningsinstantie. Dan kun je 0800-2000 bellen, ook om advies te vragen als je niet zo goed weet wat te doen. En in Baarn kun je ook contact opnemen met Pit Baarn: 035-3037888.
 
Heb je iemand doorverwezen of een instantie ingelicht, blijf dan toch in contact. Wie in een situatie van geweld zit, kan alle steun gebruiken. En ga erover te praten met elkaar. Want doordat er nog steeds een taboe op rust, durven vrouwen er niet over te vertellen en gaat geweld achter de voordeur gewoon door. Door erover te praten doorbreek je het taboe!

Voor meer informatie: www.orangetheworld.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie