De foto toont de tot noch toe onbekende folio van Teunis Pluim, met aanvullingen op de geschiendenis van de Nicolaaskerk in Baarn.
De foto toont de tot noch toe onbekende folio van Teunis Pluim, met aanvullingen op de geschiendenis van de Nicolaaskerk in Baarn. J.M. Stokkerman

Onbekend schrijven van Teunis Pluim ontdekt in de Nicolaaskerk De tot nog toe onbekende aantekeningen van Teunis Pluim werpen licht op zij

12 augustus 2020 om 15:49 Historie Deel je nieuws

Op 10 juli 1931, verscheen in de Eembode de laatste van een tweetal artikelen geschreven door schoolhoofd Teunis Pluim, over de geschiedenis van de Nicolaaskerk te Baarn. Aan het eind van de krantenartikelen bedankt Pluim de pastoor van de Nicolaaskerk (pastoor van Oppenraaij) en een parochiaan: Gerrit Schouten. Schouten had alle relevante informatie uit het kerkarchief voor Pluim overgeschreven.

Bij het inventariseren van het historisch archief van de Nicolaaskerk, kwam er onlangs een oude map met diverse handgeschreven documenten tevoorschijn. Na enige studie bleek het om het onderzoeksmateriaal te gaan waar Pluim naar refereerde!

De map bevatte het overgeschreven werk van Gerrit Schouten en een folio op het brievenhoofd van Teunis Pluim met aanvullingen op het voorgaande.

We kunnen deze bundel documenten beschouwen als het basismateriaal dat Teunis Pluim voor zowel zijn artikel als zijn bekende boek heeft gebruikt. Doordat ze samen zijn gevonden, konden ze herkend worden. Als ieder document apart was gevonden zou hun betekenis verloren zijn gegaan!

De informatie uit de documenten is terecht gekomen in het boek van Pluim. Wat is dan de meerwaarde van deze vondst?

Om te beginnen laat het zien hoe Pluim werkte: hij bestudeerde de beschikbare documenten zorgvuldig en zocht naar extra bronnen. Bovendien bevatte deze aantekeningen referenties naar de oorspronkelijk documenten, die in zijn boek nauwelijks voorkomen. Tot slot laat het ook de goede relatie van Meester Pluim met de RK pastoor. Hij bedankt de pastoor uitvoerig in zijn artikel en de pastoor vond het werk waardevol, getuige het feit dat hij het vanaf 1931 tot aan eind 1945 doorzette met zijn eigen aantekeningen.

RTV Baarn heeft een documentaire gemaakt over deze folio van Teunis Pluim.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie