Boen Baarn schoon

2 maart 2020 om 12:41 Column Deel je nieuws

Boen Baarn schoon 

Gemeentelijk preventief beleid nodig 

Blikjes, pakjes, plastic spullen, wie verlost Baarn van al die prullen? Opruimacties genoeg maar het is tijd voor hard preventief beleid: boetes en cameratoezicht.  

Baarn boent zichzelf schoon middels maar liefst vier initiatieven: De Bermbrigade haalt maandelijks zakken vol zwerfvuil op. Via het initiatief ‘Houd Baarn Schoon’ beheren Baarnaars containers op rommelplekken. Veel wandelaars lopen met een ‘zak op zak’ en schamen zich niet om verdwaalde troep op te ruimen. Bij het station wordt regelmatig zooi weggeprikt door de firma ‘Donker Groen’.   

De camera erop

Mooie initiatieven maar het is ‘boenen met de afvalkraan open’. Reactief rommel ruimen is prima maar preventieve actie is nodig. Gemeente Baarn: zet een opvallende mobiele camera neer op rommelplekken en zie hoe schoon het gebied blijft. Leg daarnaast boetes op aan afvaldumpers en waarschuw met een opvallende campagne. Maak afval dumpen formeel verboden zodat mensen elkaar aanspreken op rommel maken. “It’s against the law”, krijg je in Amerika om je oren als je een papiertje laat vallen.

Door de knietjes

Even samenvatten. Ten eerste: Doe mee met bestaande initiatieven: Alle Baarnse hondenbezitters: pik op dat vuil op je rondje met je hondje. Geen hond? Meld je aan als beheerder van een ‘Houd Baarn Schoon-container’ of ga eens per maand op stap met de Bermbrigade. Ten tweede: Ga niet zuur piepen: “Waarom moet ik dit doen, ik ben gekke Henkie niet”, “Morgen ligt het toch weer vol”, “Laat de gemeente dit lekker doen, ik betaal toch belasting.” Niet zeuren en gewoon even door de knietjes. En ten derde: Gemeente, ondersteun deze initiatieven met keihard boetebeleid, camera’s en een goed zichtbare campagne. 

Chris van der Grinten 

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie